Toll avastas kolme kuuga üle miljoni salasigareti

Gert D. Hankewitz 25. aprill 2006, 10:46

Maksu- ja Tolliamet (MTA) avastas aasta esimeses kvartalis tollikontrolli tulemusel ligi miljon salasigaretti ning 517 liitrit alkoholi.

Nii hoidis amet ära ligi 23 miljoni krooni suuruse kahju tekkimise riigile.

Tollikontrolli ametnikud avastasid 2006. aasta I kvartali jooksul 35 rikkumist impordi- ja ekspordideklaratsioonidest ning 441 tollieeskirjade rikkumist piiril. Sisemaal on kontrolliobjektideks import ja eksport tollivormitused ning levinumad on tolli- ja käibemaksu vähemmaksmisele suunatud rikkumised, kus kaup deklareeritakse vale nime, päritolu või väärtuse all.

Lisaks avastas tollikontroll Eestist väljuvate vedude puhul mitmed rikkumised, mille eesmärgiks oli maksude maksmise vältimine Venemaal. Suurim juhtum avastati 24. jaanuaril, kus autovelgede nime all üritati Venemaale vedada kallist kodutehnikat nagu pesumasinad, külmikud, integreeritavad küpsetusplaadid ja -ahjud, firmadelt Bosch' ja ' Siemens'.

Maksu- ja Tolliameti tollikontrolliosakonna juhataja Urmas Järg ütles, et paljudel juhtumitel kasutati Eestit pettuse läbiviimisel transiitmaana.' Rahvusvahelise koostöö aspektist on väga oluline, et me suudame tõkestada rikkumisi ka Eestist väljuval suunal.' lisas Järg.

Piiririkkumistest moodustavad suurema hulga rikkumised idapiiril, kus isikud üritavad salakaubana sisse tuua üle maksuvaba koguse piirnormi alkoholi, tubakatooteid või kütust, selleks kasutatakse sageli spetsiaalselt salakaubaveoks ümberehitatud sõidukeid, kuhu on paigutatud peidikud või lisa kütusepaagid.

2006. aasta I kvartali jooksul kontrollisid tolliametnikud kokku 187 tanklat ja avastasid neis mittekvaliteetse kütuse müügi 33 juhul ning tõkestasid sellega üle 100 tuhande liitri ebakvaliteetse kütuse müügi. Kütus on ebakvaliteetne peamiselt kõrge väävlisisalduse ja madala leekpunkti osas. Nimetatud nõuetele mittevastava kütuse kasutamine toob kaasa kahjulike ainete eraldumise keskkonda ning automootorite liigse kulumise. Samuti on nõutust madalama leekpunktiga kütus plahvatusohtlikum.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing