Baltika kasvatas taas kasumit

Annika Matson 26. aprill 2006, 00:00

Suprema aktsiaturgude osakonna juhataja Sten Sumberg kommenteeris, et neil olid Baltikale kõrged prognoosid ja need suudeti täita. Investeerimispanga hinnasiht Baltika aktsiale oli 281,64 krooni (18 eurot), väärtpaber lõpetas eile kauplemise 226,72 kroonil.

"Arvestades, mida teised sarnased ettevõtted on rääkinud kehva ilma ja raskuste kohta, siis Baltika aruannet lugedes jääb mulje, nagu oleks neil ideaalne ilm olnud," kommenteeris Sumberg.

Suprema ootas Baltika puhaskasumiks 17 miljonit krooni ja brutokasumiks 95,4 miljonit krooni. Tulemused olid vastavalt 14,2 ja 99,8 miljonit krooni. "Puhastulu tegi meie ootusest pisut väiksemaks uute poodide avamise kulu ja kaubamärgi Mosaic juurutamine, samas ületas brutokasum ootused," märkis Sumberg ning lisas, et firma kasumlikkus on väga hea.

Vaadates Baltika puhaskasumit, oleks kasv võrreldes mullusega tõesti olnud suuremgi, aga möödunud aastal olid muud äritulud suuremad - vastavalt 3,9 ja 0,6 miljonit krooni. Baltika finantsdirektor Ülle Järv kommenteeris, et vahe tingis peamiselt valuutakursside muutus 2,5 miljoni krooni ulatuses. Ka Mosaici turuletoomise kulud jäid osaliselt esimesse kvartalisse. Neid kulusid oli miljoni krooni eest.

Hansabank Marketsi analüütik Mihkel Torim märkis, et Baltika tulemused olid ootuspärased. "Nii müük kui ka kasumimarginaalid olid joone peal ja vastasid ootustele," ütles Torim.

Baltika juht Meelis Milder sõnas, et jäi tulemustega väga rahule. "Tundub, et investoritele paistab juba igav olevat, et Baltikal läheb hästi," märkis Milder.

Suurimad lootused on Baltikal seotud kiiresti kasvava turuga Ukrainas. Eesmärk on 2006.-2008. aastal Ukrainas agressiivselt laieneda. Aastaks 2008 peaks kaupluste arv kasvama tänaselt 15-lt 38-le ning käive läinud aasta 98 miljonilt kroonilt 300 miljonile. Selle aasta lõpuks tahab Ukraina tõusta Baltika grupis Eesti turu järel teisele kohale, ütles märtsi lõpus Äripäevale Ukraina turu juht Tatjana Karlova.

Ka Milder ütles eile, et Ukraina on Baltika jaoks väga kiiresti kasvav turg. "Baltikal kui ühel esimesel turule sisenejal on suured eelised," rääkis ta. Ta lisas, et Baltika kaubamärgid on tuntud ja areng sõltub sellest, kui kiiresti leitakse sobivaid pindu uutele poodidele. "Õnneks oleme Ukrainas lisaks pealinnale esindatud ka kuues-seitsmes teises linnas ja kasv on seal loomulik," ütles Milder. Ta lisas, et Baltikal pole jõudu kõikidel turgudel korraga investeerida. "Soovime Poolas enne jõuda olemasolevate poodidega kasumisse ja siis hakkame mõtlema laienemisele," märkis Milder.

Rahutuks teeb juhti aktsionäri mõttemaailm. "Aktsionäri hingeelu on minu jaoks keeruline," ütles Milder. Ta lisas, et ei ole aru saanud, et aktsia hind oleks seotud avaldatavate heade uudistega. Eilsetele tulemustele reageeris aktsia langusega.

Eile teatas Baltika, et ostis 7,7 miljoni krooni eest täielikult välja Vene tütarfirma.

3. mai aktsionäride üldkoosolekul tehakse ettepanek maksta dividendi 2 krooni aktsia kohta ning rääkida pikemalt Baltika tulevikuplaanidest.

Ligi 15 miljoni krooni eest Baltika aktsiaid omav Märt Luuk jäi firma esimese kvartali tulemustega väga rahule. "Kasumi kasv oli väga tubli ja tunnen tulemuste üle heameelt," ütles Luuk. Ta meenutas, et on Baltika aktsionär olnud enam kui pool aastat ja aktsia hinna tõus on samuti olnud korralik.

Tõsiasja, et aktsia hind reageeris tulemustele langusega, kommenteerides ütles aktsionär, et Tallinna börsi firmade aktsiad reageerivad üldse kummaliselt headele tulemustele. "See on ebaratsionaalne, aga nii see on," märkis ta ning möönis, et kavatseb ka edaspidi olla aktsionär. "Olen rahul ka makstavate dividendidega, mis on 2 krooni aktsia kohta," lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:57

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing