Mänguettevõtjatele lüüakse hingekella

ÄP 26. aprill 2006, 00:00

Valitsus plaanib tulevast aastast kahekordistada füüsilisest isikust ettevõtjate sotsiaalmaksu miinimumkohustust - 1400 krooni asemel hakkaksid FIEd sotsiaalmaksu maksma 2750 krooni pealt (kuus senise 462 asemel 907 krooni) ning 2008. aastal on sotsiaalmaksu alussumma plaanis viia prognoositava alampalga tasemeni ehk 3800 kroonini.

Äripäeva meelest on see õige, sest toob haige- ja pensionikassasse raha juurde ning aitab korrastada ettevõtlusmaastikku, eristades tõsised ettevõtjad maksude optimeerijaist.

FIEde panus ravi- ja pensionikindlustusse on väike. Sotsiaalminister Jaak Aabi sõnul tooks maksubaasi kahekordistamine haigekassasse tuleval aastal juurde ligi 322 miljonit, 2008 aga juba 610 miljonit krooni rohkem.

See vähendaks ebaõiglust füüsiliste isikute maksustamisel - 3000 krooni on väikseim summa, mille pealt arvutatakse palgatöölise sotsiaalmaks.

Vastuargument on see, et FIE on ettevõtja, mitte palgatöötaja.

Samuti ei saa pidada FIEsid peasüüdlasteks selles, et raviraha napib. Riik on taganud tasuta ravi- ja pensionikindluse umbes 50 000 inimesele (lisaks õpilastele-tudengitele, pensionäridele jt). Valitsus on nõus pikaajaliste töötute ravikindlustamise enda peale võtma, toimetuse meelest tuleb aga riigil maksta ka kõrgepalgaliste sõjaväelaste jt eest. Alternatiiv on haigekassalt nn vabatahtliku ravikindlustuse ostmine.

See on asja üks pool. Teine on ettevõtlusmaastiku korrastumine. Ettevõtlusstatistikas valitseb stiihia - igal ametkonnal oma arvud selle kohta, palju meil ettevõtjaid on, ning erinev arusaam sellest, kes ülepea ettevõtja on. Halb on see, et andmeid kasutatakse valikuliselt - FIEde maksustamises erinevatel seisukohtadel olevad pooled toovad esile just selliseid andmeid, mis nende väiteid kinnitavad.

Näiteks tööandjate keskliidu tegevdirektor Tarmo Kriis nimetab FIEde arvuna 78 000 isikut ning teeb oma arvutused FIEde panusest ravikindlustusse selle põhjal - keskmiselt 1500 krooni FIE kohta aastas. Keskmine töövõtja panustas samal ajal 4200 krooni. Ettevõtluskonsultant Olavi Kärsna juhib tähelepanu sellele, et FIEde hulgas on pensionäre, tudengeid ja ka palgatöötajaid. Hulgaliselt on neid, kes on FIEna kirjas, aga ettevõtjana ei tegutse. See, kui suur on kellegi panus ravi- ja pensionikindlustusse, saab selgeks alles siis, kui teame täpselt, palju on meil tõsiseid FIEsid.

Näeme sotsiaalmaksustamise aluse kahekordistamises vahendit, mis meie ettevõtlusmaastikku korrastab - see sunnib inimesi iseendas selgusele jõudma, kas nad on ettevõtjad või nad ei ole seda mitte.

Hingekellana ei kõla valitsuse otsus ettevõtjahingega ja ettevõtluses tõsiselt tegutsevatele inimestele, vaid neile, kes fiienduse valisid kas olude sunnil - kui töö otsa lõppes ja elu tahtis edasi elamist - või just selleks, et kulud-tulud paremini nulli ajada ja riigile vähem makse maksta.

Ettevõtjat mängida pole enam mõtet. Ei tasu ju maadelda pidevate raskustega, tegelda raamatupidamisega jne, kui kõige selle tulemusena ei saa kätte isegi 2750 krooni kuus. Samal ajal on miinimumpalk mujal 3000 krooni kuus ja ei mingeid riske.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing