Kalevi aktsionäridest saavad kütusemehed

Tõnis Oja 27. aprill 2006, 00:00

Eilse börsipäeva superstaar oli muidugi Starmani aktsia, mille käive ulatus tänu kahele suurtehingule 32 mln kroonini. See on kaks korda suurem kui senisel suurima käibega päeval, mis oli möödunud aasta 28. juunil, ehk aktsia esimesel kauplemispäeval. Starmani aktsia hind kukkus 5,41 protsenti 54,76 kroonini.

Pankrotieelses seisus olevale toiduõlitehasele Werol tehtud võistupakkumise võitja ühe osapoole, Kalevi aktsia hind langes 0,72 protsenti, 21,75 kroonile. Ehkki tehinguid oli seitse, jäi käive alla saja tuhande krooni.

Kuigi Kalevi ehk Oliver Kruuda huvist Weroli vastu on varemgi spekuleeritud, tuli teade mõnigase üllatusena. Eriti suur üllatus oli see, et teistest suurem pakkumine 52 mln kroonile, millele lisandub 70 mln krooni suurune võlanõue, tehti enne ja väikeaktsionäre teavitati huvist ettevõtte vastu tunduvalt hiljem.

Aga Kruuda ise on möödunud aasta juunis öelnud Eesti Päevalehele huvi kohta Weroli vastu: "Ossa kurat! Ma ei oska selle kohta midagi öelda." Ossa kurat jah, aga mina usun, et härra Kruuda mõtles tol ajal Weroli üle küll ja üsna intensiivselt. Lausus ta ju ise eelpoolnimetatud artiklis, et tootmise laiendamise otsused sünnivad pika kaalumise järel. "Mitte nii, et Kruuda mõtleb, et läheb vaatab Jõgevamaal Werolit."

Teine legend, mida mina hästi ei usu, on see, et Kalevi huvi on eelkõige suunatud rapsiõli kui põllumajandustoodangu valmistamisele ja turustamisele.

Nii Kruuda, Sõõrumaa, Kilgi kui ka teiste Weroli ümber tiirlevate ärimeeste silmis helgib horisondil vilkuv biodiisli kullaläige, mis sai alguse juba Weroli eksjuhi Erki Aaviku ajal ning tänu millele õlitehas pankroti äärele sattuski. Ja nafta hinna kerkimine uutele kõrgustele muudab selle kullaläike järjest intensiivsemaks.

Ühesõnaga, eilsed kommivabriku väikeaktsionärid on täna juba potentsiaalsed kütuseäri aktsionärid. Kalevil on tugev ja pikaajaline juriidiline kogemus, mistõttu on ilmselt juriidiliselt kõik korrektne, aga häirib taoline asjade käik mind küll.

Autor on Kalevi väikeaktsionär.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:57

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing