Uus Opera pakub lisavidinaid ja stabiilsust

Enn Heinsoo 27. aprill 2006, 00:00

Aprilli lõpupoole lasti välja Opera veebilehitseja üheksas versioon, kus lisaks uutele võimalustele on kõrvaldatud ka mitmeid stabiilsuse probleeme.

Suuremate uuendustena on lehitsejaga kaasas vidinad (widget'id), väikesed omaette jooksvad abiprogrammid; samuti on uus torrentite tugi. Uuendatud on ka sisublokeerijaid - täpsemalt ning efektiivsemalt on võimalik valida piirkondi, mida ei soovita kindlal kodulehel näha.

Vidinaid on päris suur valik ja kuigi enamikust neist otseselt kasu ei ole, on nende hulgas ka väikesed kalendri- ja meelespeaprogrammid, uudisekuvajad ning keemiliste elementide perioodilisustabel. Paraku pani ilma ennustav vidin Tallinna õhusooja hinnates stabiilselt 5 kraadiga mööda.

Samuti on mugav käsitseda torrenteid sarnaselt allatõmmatavatele failidele. Kõik see toimub Operas eraldi lehel. Kahjuks on seal allalaadimisprotsessi kohta vähem andmeid kui näiteks BitCometil, kuid kui soov on enamik asju ühe programmiga ära teha, siis saab hakkama küll.

Võimalus ühes aknas mitut kodulehekülge lahti hoida ja nende vahel ülaribal olevate nuppude (sakkide) abil orienteeruda ei ole küll uudne, kuid lisandunud on lehekülje eelvaade, mis avaneb, kui hoida hiire kursorit mingi kodulehekülje nupu kohal.

Mälukasutus on uuel programmil natukene väiksem kui eelnevatel versioonidel, kuid jääb sarnasesse vahemikku Firefoxiga, kuigi kümne lahtise lehega muutus ta Firefoxist juba pisut aeglasemaks.

Sama lugu on ka protsessori kasutusega, ent kui laadida vidinate aken, hüppab resurssikasutus korraks lakke ning teised protsessid kipuvad aeglustuma. Üldiselt on siiski näha, et Opera on muutunud stabiilsemaks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing