Euroopa Liit otsustas tõsta Schengeni viisatasusid

Gert D. Hankewitz 27. aprill 2006, 15:00

Euroopa Liidu justiits- ja siseküsimuste nõukogu võttis täna vastu otsuse tõsta Schengeni viisatasu 35 eurolt 60 eurole.

Tasu tõus on tingitud uue viisainfosüsteemi kasutuselevõtust ja biomeetria rakendamisest. Nõukogu leidis lahenduse ka vajalikele eranditele.

Täna vastuvõetud nõukogu otsus kehtestab ühtse viisalõivu määra kõikidele Schengeni viisadele. Alates 2007. aasta 1. jaanuarist hakkab transiit- ja kolmekuune viisa senise 35 euro asemel maksma 60 eurot. Otsus jätab endiselt kehtima põhimõtte, et Schengeni viisatasu on kulupõhine.

„Mul on hea meel, et palju poliitilisi pingeid tekitanud eelnõu sellisel tasakaalustatud kujul täna lõpuks vastu võeti,” ütles siseminister Kalle Laanet. „Viisatasude tõstmine uue julgeolekuriske maandava tehnoloogia kasutuselevõtuga on selgelt põhjendatud ja paratamatu. Seda näitavad ka meie siseriiklik reisidokumentide arendamise kogemus ja hinnangud eeldatavale süsteemi maksumusele,” selgitas minister Laanet

Viisatasude üldise tõstmisega tegi nõukogu otsuse ka põhjendatud erandite kohta. Uue korra kohaselt vabastatakse viisatasu maksmisest täielikult alla 6-aastased lapsed, õppe-eesmärgil reisivad kooliõpilased, üliõpilased ning nendega kaasas olevad õpetajad. Vabastus kehtib ka teaduslikel eesmärkidel reisijatele. Erandjuhtudel on võimalik viisatasu vähendada kui tegemist on kultuurihuvide, humanitaarkaalutluste, välis- või arengupoliitiliste ning muude oluliste üldsuse huve puudutavate põhjustega.

Otsus tõsta viisatasu võeti nõukogus vastu kvalifitseeritud häälteenamusega. Eesti suhtes jõustub otsus koos Schengeni täisliikmeks saamisega eeldatavalt 2007. aasta lõpus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing