Ukrainasse gaasi vahendav firma avalikustas salajas hoitud omanikud

27. aprill 2006, 10:02

RosUkrEnergo, mis vahendab gaasi Kesk-Aasiast Euroopasse, avalikustas eile oma seni salajas hoitud omanikud.

Šveitsis registreeritud firma, mis vahendab selle aasta alguses Venemaa ja Ukraina vahel sõlmitud gaasilepingu järgi Kesk-Aasia gaasi Ukrainasse ja Euroopasse, nimetas 50% osaluse omanikena kaht Ukraina ärimeest – Dmõtro Firtaši ja Ivan Fursinit. Ülejäänud 50% firmas kuulub Gazpromile.

Firma omanike avalikustamisega võtab RosUkrEnergo vähemaks survet Venemaa presidendile Vladimir Putinile, kelle valitsust on süüdistatud eksklusiivsete õiguste andmises gaasitarneteks Kesk-Aasiast tundmatu taustaga firmale, kirjutab Financial Times.

RosUkrEnergo oli peamine kasusaaja Venemaa ja Ukraina gaasitülist, mille käigus Gazprom mõneks ajaks gaasitarned Ukrainale katkestas. Vahendaja roll tähendab, et firma tarnib praeguste hindade juures aastas gaasi ca 10 miljardi dollari väärtuses, millest kaks kolmandikku läheb Ukrainasse ja ülejäänu Euroopa Liitu.

Dmõtro Firtaš kontrollib keemiatehaseid endises Nõukogude Liidus ning on gaasivahendusega tegelenud 2001. aastast. Ivan Firsin on väikese Ukraina panga Misto juhatuse esimees. Mõlemal on tihedad sidemed Ukraina tipp-poliitikutega.

Ajaleht Wall Street Journal kirjutas, et gaasifirma omanike avalikustamine ei vähenda veel poliitilist tormi firma ümber. USAs uurib USA justiitsministeerium RosUksEnergo võimalikku seost organiseeritud kuritegevusega. Ukrainas takistab Venemaaga sõlmitud gaasileping president Viktor Juštšenkol valitsuse kokkupanekut. Julia Tõmošenko leer nõuab lepingute ümbervaatamist, väites, et RosUkrEnergo hämar struktuur on soodne pinnas korruptsioonile ning et selle omanikud võivad olla tihedalt seotud president Juštšenkoga.

Juštšenko poliitiliste rivaalide sõnul jätkavad nad nõudmisi, et Ukraina gaasilepingu RosUkrEnergoga tühistaks, kirjutab leht.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing