Ettevõtjad töötajate uut Soome mineku lainet ei pelga

Ralf-Martin Soe 28. aprill 2006, 00:00

Eesti Posti tegevjuht Peeter Raudsepp ütles, et piiride avanemisest tulenevaid muutusi on raske hinnata, kuid juba on ilmunud kuulutused, milles otsitakse umbes 20 000kroonise palga eest kogemustega postitöötajaid.

"Ega ta otseselt ei ole mõjutanud, küll aga avaldanud survet palkade tõusule," kommenteeris Raudsepp, lisades, et kirjakandjate palgad on tõusnud eelmise aasta aprilliga võrreldes 23 protsenti.

Bussifirma Sebe tegevjuhi Riivo Seppari sõnul on suurem Soome tööle minek juba toimunud. "Need, kes tunnetasid, et suudavad Soomes hakkama saada, on juba lahkunud, osa on ka tagasi tulnud," ütles ta. Seppari sõnul on survet palkadele ammu tunda ja Sebe bussijuhid teenivad juba kolm eurot tunnis.

Mehe sõnul muutub 1. mail nii palju, et tööle minek on lihtsam, kuid otseselt mingit paanikat see ei tekita. "Sebel on tööle soovijaid praegu rohkem kui vaja, pealegi on bussijuhtide turg Soomes juba piisavalt täis," lisas ta.

SRV Ehituse juhatuse liige Aivar Ild on kommenteerinud, et ta ei usu, et Soome minejate arv hakkab piirangute lõppedes kasvama. "Soomes on praegu 8000-9000 ehitajat ja see number pigem väheneb," kommenteeris Ild.

Töötajate lahkumist ei karda ka teenindusettevõtted. "Ma arvan, et 1. mai otseselt meie ettevõtet ei mõjuta, hullemaks enam kindlasti minna ei saa," ütles pubiketi Scotland Yard tegevjuht Paap Toomela. "Isegi enne Euroopa Liitu oli võimalus välismaal töötada ning ega see Soome õnnelik maa ei ole, noored ei taha end orjaks teha."

Samas Reval Hotel Olümpia tegevdirektori Tiina Reijoneni sõnul mõjutab tööjõu liikumise lihtsustamine kõiki Eesti turismipiirkondi. "Juba praegu on raske leida häid töötajaid," lausus ta.

"Nõme lugu, et piirang üldse oli, parimad läksid hoopis Iiri- ja Inglismaale," ütles personalivahendusfirma Uniq U Eesti värbamiskonsultant Juhani Tamminen. Ta rääkis, et kui varem läksid Soome üksnes lihttöölised, siis nüüd on minemas ka näiteks esimene töödejuhataja.

Tammineni sõnul on Soome firmad hakanud Eesti tööjõu vastu järjest rohkem huvi tundma. "Kui ma veebruaris ütlesin, et võrreldes eelmise aasta 370 Soome vahendatud inimesega arv sel aastal vähemalt kahekordistub, siis nüüd arvan, et see suureneb veelgi," kommenteeris ta. Tammineni sõnul on sotsiaalvaldkonna ja ehitajate kõrvale lisandunud ka metalli eriala inimesed, peamiselt keevitajad.

Tamminen kinnitas lõpetuseks, et nemad ei vahenda mitte ühtegi politseinikku. "Kas te teate, et iga päev lahkub üks politseinik? Natuke mõnitan küll neid Eesti riigimehi," lisas Soomes üles kasvanud Tamminen.

Tööturuameti avalike suhete nõunik Erko Vanatalu rääkis, et Soome tööliikumise piirangu kaotamine oluliselt Eesti tööturgu ei mõjuta. "Meie spetsialistid on arvamusel, et massilist liikumist ei ole oodata," kommenteeris Vanatalu.

Helsingin Sanomate andmetel on Soome keskmine kuupalk 2510 eurot võrreldes Eesti 491 euroga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing