Purjetajad annavad avalöögi

Mikk Jürjens 28. aprill 2006, 00:00

Laupäeval ja pühapäeval toimuvad Pärnus Mai regatt ja Kalevi meistrivõistlused, mis avavad eestimaise purjetamishooaja. Alates kolmandast maist on aga kõigil huvilistel võimalus koos proffidega merereis kaasa teha.

Eesti Jahtklubide Liidu võistluskalendris avalöögiks märgitud regatt mahub ka Pärnu Jahtklubi sajanda sünnipäeva pidustuste raamidesse, mis peaks köitma publikut kogu suve.

"Sel aastal toimub Pärnus tõepoolest palju Jahtklubiga seotud üritusi ja võistlusi," lubab Eesti parimaid jääpurjetajaid ja Pärnus tegutsev treener Mati Hool. Avavõistlusele Hool palju osavõtjaid ei oota, sest suur hulk meie paremikust viibib hetkel piiri taga, kuid lubab peakohtunikuna, et saarlasi, hiidlasi ja pärnakaid tuleb kokku kolmekümne ringis. Võisteldakse kolmes võistlusklassis: Optimist, Laser Radial ja Finn. Tuttavatest nimedes on kaasa tegemas Kaarel Kruusmägi ja Jaan Akermann. Võistlused jõe ääres Jahisadama juures algavad laupäeval kell 9 ja pühapäeval kell 12.

Sünnipäevapidustuste suuremaks avalöögiks nimetab Hool aga 19.-21. maini toimuvat Kevadregatti, kuhu on oodata sadu purjetajaid nii Eestist kui ka naaberriikidest. Publikule on aga juba mitmendat aastat järjest välja pakkuda võimalus ise koos professionaalidega merele minna.

Alates kolmandast maist stardivad igal kolmapäeval kell kuus paar jahti merele ning võimalus kaasa sõita on kõigil huvilistel.

Purjetamishooaja algamisega seoses liiguvad pilgud 2008. aasta olümpiamängude poole. Eesti Jahtklubide Liidu peasekretäri ja koondise peatreeneri Ott Kallase sõnul on algav hooaeg järk-järguline valmistumine olümpiaks. "Igas klassis on olümpiamängudel vette lubatud lasta üks purjekas, kuid konkurents Eestis harrastatavale klassile on tugev," nendib Kallas.

Juba sel kevadel käidi koondisse pürgijatega kahel korral Hispaanias treeninglaagris ning seal tehti kaasa ka paaril võistlusel. Praegugi on Prantsusmaal Hyeres SOFi regatist osa võtmas kolm eestlast.

"Loomulikult kuuluvad programmi ka Euroopa ja maailmameistrivõistlused ning veel mõned väiksemad rahvusvahelised regatid," märgib Kallas, kuid ütleb, et näha saab meie paremikku ka kodumaa vetes. Eesti purjetamiskoondist toetavad 2006. aastal EOK, Kultuurkapital, Liviko, LTT, Marinepool, Eesti Ehitus, Matek ja Saksa Auto.

Olümpiakoondisesse tehakse lõplik valik aga alles 2008. aasta aprillis, kui on teada OM-valiksüsteemi lõpptulemused. Olümpiakutse saajad otsustavad 2007. aasta Eesti edetabeli lõpptulemused, Hispaanias toimuva Printsess Sofia regati lõpptulemused 2008. aastal ning juba mainitud SOFi regati lõpptulemused samuti 2008. aastal. "Ei tohi muidugi unustada, et enne riigisisese konkurentsi heitlust on meil vaja Eestile olümpiakoht välja sõita," ütles Kallas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing