Börsikommentaar: Kaks aastat Euroopa Liidus on kergitanud akstiate hindu pea kaks korda

28. aprill 2006, 09:24

Tänasega saab läbi Eestil kaks aastat kuulumist Euroopa Liitu, Äripäeva indeks on selle ajaga kerkinud 90 protsenti.

Tõsi, tolleaegse tõusufaasi haripunkti oli Tallinna börs jõudnud läbida juba aprilli keskel ning Euroopa Liitu astumise ajaks hakkasid mõned investorid kasumit välja võtma. Korrektsioon ise oli toona lühiaegne, juunist hakkasid aktsiate hinnad taas tõusma.

Kui vaadata kümnest likviidseimast aktsiast koosneva Äripäeva indeksi koosseisu, siis indeksist paremini on liikunud selle ajaga vaid Baltika, Tallinna Kaubamaja ja Merko Ehituse aktsiad, millele lisandub tänase börsi jaoks juba kadunukese, Hansapanga aktsia hind.

Baltika aktsia hind on viimase kahe aastaga kerkinud kümme ja pool korda, tollaselt 22 kroonilt tänasele 228. Tegelikult on Baltika kohta väga raske öelda, kui palju on ettevõtte aktsia hinnale mõju avaldanud Euroopa Liit, kui palju uus strateegia. Julgen öelda, et Euroopa Liidu osatähtsus aktsia hinnas on siin tunduvalt väiksem kui teistel suurtõusjatel. Oli ju Baltika 2003. aasal saanud 63 miljoni kroonise hiigelkahjumi ning ettevõtet hurjutasid nii Äripäev kui ka investorid. Valitud strateegia hakkas ennast õigustama aasta hiljem ning aktsia hind hakkas möödunud aasta aprillis suurte hüpetega tõusma.

Tallinna Kaubamaja aktsia hind on kerkinud kahe aastaga veidi üle kolme korra, Merko Ehituse aktsia hind pea kaks ja pool korda. Hansapanga aktsia hind jõudis Euroopa Liidu tingimustes vähem kui aastaga kerkida veidi üle kahe korra.

Ülejäänud aktsiate hinnad jäävad Äripäeva indeksi tõusule alla. Norma aktsia hind on selle ajaga langenud 15 protsenti, aga kui juurde arvestada dividendid, mida ettevõte maksis nii eelmisel aastal ning kavatseb maksta sel aastal, siis on aktsionäri tulusus vaid miinus viis protsenti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing