Maja turvalisus algab lukust

Ulvi Kullerkupp 02. mai 2006, 00:00

Lukud jagunevad laias laastus kasutuslukkudeks ja turvalukkudeks. Välisuksel tuleb kasutada mõlemaid ehk peale kasutusluku on kindlasti vajalik ka turvalukk.

Kuna iga lukukomplekt algab lukukorpusest, tasub juba lukukorpuse valikul mõelda, kas soovitakse iselukustuvat lukku või alati ainult võtmest avatavat/lukustatavat lukukorpust.

Automaatselt iselukustuv lukukorpus on harjumise küsimus, küllalt leidub veel inimesi, kes ust sulgedes unustavad selle võtmest lukustada. Kui aga uksele on paigaldatud iselukustuv lukukorpus ning uksepaneelil olev režiiminupp on öökasutusasendis, lukustub uks sulgudes alati - nii on ka hajameelsemal inimesel turvaline tunne kodust lahkuda ja uks saab alati kindlalt lukku.

Kasutusluku võtmepesa valikul tasub tähelepanu pöörata ennekõike muukimiskindlusele ja võtmete kaitstusele. Võtmete kaitstuse all mõtleme seda, kuidas, kes ja kus saab minu võtmest lisavõtmeid teha.

Ei ole ju turvaline, kui igas võtmevalmistustöökojas saab lasta ükskõik millisest võtmest koopia teha, teadmata, kas selle võtme teeb vastava väljaõppe saanud inimene ja kas lisavõti valmistatakse originaaltoorikust. Üks valest materjalist ja ebatäpselt valmistatud võti võib oluliselt lühendada luku eluiga ning odava võtme asemel on sul vaja varsti välja vahetada kogu võtmepesa.

Võtmepesa ostmisel on äärmiselt oluline, et võtmepesa ja võtmetega on kaasas ka võtmekaart. Järjest enam on kasvanud nõudlus turvakaardiga varustatud võtmepesade järele, see näitab, et inimesed soovivad võtmeid, mida ei ole võimalik igas töökojas valmistada. Võtmekaart on visiitkaardi suurune kaart, kuhu luku müüja märgib võtme peitekoodi, võtmete arvu ja kaardi väljastuskuupäeva. Võtmekaardil peab olema ka Abloy volitatud edasimüüja rekvisiidid.

Kui võtme ja kaardi omanik laseb hiljem lisavõtmeid valmistada, märgitakse kaardile ka tehtud lisavõtmete arv ning valmistamise kuupäev.

Nii on omanikul alati ülevaade, mitu võtit on koduuksele valmistatud. Võtmekaardi kaotuse puhul on edaspidi koopiate tegemine võtmetest keelatud ning turvalisuse huvides tuleb võtmepesa ümber kodeerida. Võtmekaarti tuleb hoida turvalises kohas, kus see vaid omanikule teada ja kättesaadav on.

Lisavõtmeid valmistage alati volitatud edasimüüja juures - vaid nemad saavad tellida luku valmistanud tehasest originaaltoorikuid ning neil on olemas spetsiaalsed võtmevalmistusmasinad.

Järgmise olulise omadusena võtmepesa valikul on muukimiskindlus. Ketasmuukvõtmepesa ehitus tagab selle, et võtmepesas asuvad muugid lähevad pärast võtme eemaldamist võtmepesast tagasi oma põhiasendisse ning võti ei keera võtmepesas enne, kui võtme vars on üleni võtmepesa sees. Osa lukkude võtmepesa ehitusse on lisatud unikaalne muukide blokeerimise süsteem DBS (disk blocking system). See ainulaadne süsteem annab võtmepesale erilise muukimiskindluse. Kui võtit pöörata ¼ pööret, lukustavad tagasipööramisvardad olemasoleva koodikombinatsiooni. Seega ei ole võimalik võtmepesa avada vale võtmega ega ka muukimise teel.

Võtmepesa valikul on oluline roll võtmepesa kuplil, sest varguskatse korral satub rünnaku alla just võtmepesa, mida proovitakse avada kas spetsiaalsete abivahenditega või lihtsalt jõuga. Parimate lukkude võtmepesa kuppel on tehtud karastatud terasest ja jõuga võtmepesa kuplit väänates hakkab kuppel pöörlema. Nõnda on sissemurdmine praktiliselt võimatu.

Kui kasutuslukk valitud, on aeg turvaluku käes. Turvaluku ülesanne on tagada turvalisus nii korteris olles kui ka korterist lahkudes, seetõttu ei tohi turvalukku lukustada korteris olles. Seda sellepärast, et ohu korral peavad saama korteris viibijad lahkuda viivitamatult ainult kasutusluku väändenupust ust avades.

Kodust lahkudes lukustatakse ka turvalukk - nii ei ole võimalik näiteks akna kaudu korterisse sisenenud kurikaelal teie varaga ukse kaudu lahkuda. Turvalukuks sobib hästi lukk, mille terasest valmistatud konkskeel ulatub lukustatud asendis piida sisse 23 mm.

Turvaluku korpus kinnitatakse ukse külge nelja kruviga - ka see lisab vastupidavust ning turvalisust (lukk peab vastu külgsurvejõule 700 kg). Lukul on kaheksa muuki, mis võimaldavad üle 1 000 000 erineva võtmekombinatsiooni.

Lukust saab võtme eemaldada alles siis, kui lukukeel on kas luku sees (uks on lahti) või täielikult välja keeratud (uks on lukus). Turvaluku konkskeel on valmistatud terasplaatidest, mis raskendab lukukeele saagimist. Turvaluku lisavõtmete tellimise õigus on ainult võtmekaardi omanikul ning lisavõtmeid saab tellida ainult volitatud edasimüüjatelt.

Et õiged ja turvalised lukud töötaks kaua ja kindlalt, peaks väljaõppinud lukussepp hooldama lukke korra aastas. Sageli on ust vaja veidi kohendada - see on muutunud ilmastiku mõjul või vajab lihtsalt õlitamist. Takistusteta töötav uks ja lukud annavad koduomanikule igapäevaelus kindlustunde.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing