Puitmööbel aias järjest populaarsem

Ketlin Priilinn 02. mai 2006, 00:00

Aiamööbli tootmisega tegeleva ASi Berit müügijuhi Tõnu Tomsoni sõnul pakub ettevõte erinevaid toole, laudu, kiikesid, pinke ja piknikulaudu. "Kogu meie toodang valmib täispuidust ning peamiselt kasutame kuuske ja mändi," selgitab Tomson. "Hinnad on väga erinevad ning algavad lihtsamate toolide puhul 350 kroonist, keerukamad jäävad aga 600 krooni kanti."

Saadaval on ka komplektid, kuhu kuuluvad kaks tooli, pink ning laud. "Sellised komplektid maksavad meil olenevalt suurusest ja keerukuse astmest 1500-4000 krooni," märgib Tomson. "Piknikulaudade hinnad jäävad aga keskmiselt 3000 krooni kanti."

Tomsoni arvates eelistavad inimesed oma koduaeda pigem puidust kui plastmassist aiamööblit, viimane jääb eraklientide seas järjest enam tagaplaanile. "Samas on kohvikute puhul plast- või metallmööbel endiselt väga populaarne," leiab ta.

"Kindlasti võib öelda ka seda, et puitmööbli osas on trend suurenemas just kohalikust puust, näiteks kuusest ja männist valminud toodangu puhul." Tomson lisab, et väga paljud armastavad ka töödeldud puidust mööblit, mis on peitsitud ehk viimistletud - selline variant peab ka ilmastikule kõige paremini vastu.

Samuti pakub puidust aiamööblit palkmajadele spetsialiseerunud AS Meris. Ettevõtte juhataja Veiko Merilo sõnul toodavad nad palgist laudu, istepinke, laudu, koeramajasid ja grillkodasid, samuti varikatusega laudu.

"Laudu on võimalik teha erinevates pikkustes," kinnitab Merilo. "Olenevalt pikkusest algab pingiga palklaua hind 2600 kroonist ning võib ulatuda kuni 3480ni. Üksnes istepingi saab aga 590 krooni eest." Varikatusega laua hinnaks nimetab Merilo 9000 krooni, 4000×4000 mm grillkoja puhul aga 30 000 krooni.

Merilo leiab, et palgist aiamööbel sobib iseäranis hästi palkhoone õue. "Samas on plastikmööbel hinna poolest kindlasti odavam," ütleb ta. "Küsimus on ikkagi peamiselt maitses ning selles, mis konkreetse maja aeda sobib - palk- või puumaja juurde ei passi plastikust mööbel kohe kuidagi."

Ehitus Service'i Aiaparadiisi kaupluse ostujuhi Tiina Toodo sõnul müüakse kaupluses väga erinevat puidust, metallist ja plastmassist aiamööblit. "Näiteks on meil saadaval lauad ja toolid nii üksikult kui ka komplektis, samuti kiiged nii ühele kui kahele inimesele, varikatused, väligrillid, päevavarjud ja lamamistoolid," loetleb Toodo. "Varikatuseid on näiteks sääsevõrguga, ümmargusi ja neljakandilisi, lamamistoolid on plastikust ja metallist ning ka pehmendava madratsiga."

Hinnad varieeruvad Toodo sõnul suurel määral. "Plastmasstooli saab kätte ka alla 100 krooni eest, metallist ja puidust toolide hind jääb aga 300 krooni kanti," selgitab Toodo.

"Pikad aiapingi moodi toolid maksavad 900 krooni, metalli ja puiduga kombineeritud aialaud 1500 krooni ning plastmasslauad 300-400 krooni." Kiikede hinnaklass jääb Toodo sõnul olenevalt materjalist ja suurusest 2000-3000 krooni vahele.

Lihtsa ning odava päevavarju võib kätte saada ka 200 krooniga, samas kui uhkem ning reguleeritava käepidemega päevavari võib maksta koguni 3000 krooni ringis. "Kui aga rääkida grillidest, siis nende hind jääb olenevalt liigist 2000-8000 krooni vahele," selgitab Toodo.

"Näiteks ulatub söegrillide hind kuni 2000 kroonini, malmgrillidel aga 3000ni." Toodo sõnul pole grillid sugugi vaid suvine hooajakaup. "Oma maja terrassil grillivad inimesed aastaringselt," kinnitab ta. "Seega ostetakse neid päris palju ka talvisel perioodil."

Ka Toodo usub, et järjest enam soovitakse puidust aiamööblit. "See on igatpidi nägusam lahendus," ütleb ta. "Enamik inimesi eelistab oma aias puitmööblit plastmassile."

OÜ EstStone juhataja Kert Loide sõnul pakub nende ettevõte laias valikus välikaminaid, grill- ja suitsuahjusid.

"Põhitootegruppi kuuluvadki maa- ja paekivist väli-ja sisekaminad," kinnitab Loide. "Toodete hinnad algavad 20 000 kroonist ning ulatuvad 400 000 kroonini välja. Keskmine hind jääb aga 50 000 krooni kanti." Loide lisab, et iga toode on täiesti unikaalne ning lähtub kliendi võimalustest ja vajadustest.

Enne grill- ja suitsuahjude ostmist soovitab Loide kindlasti koos spetsialistiga projekt paika panna ning võtta arvesse konkreetset maastikku ning ka tuulte liikumist.

"Iga kamin ei sobigi igasse aeda," usub ta. "Seepärast tuleks esmalt kindlasti luua mingi visioon, mida üldse tahetakse. Kamin võiks aias olla alguspunktiks, mille ümber kujundatakse kõik muu."

Mina kasutan oma turismitalu õuel otse loomulikult vaid puidust aiamööblit - plastmassist ei ole ilus ning ei kõlba minu meelest üldse kuhugi.

Kuna meie talu loosungiks on "Maal vanaema juures", siis oleme püüdnud sellest ka kogu sisustamise, sealjuures ka aiamööbli valiku juures lähtuda. Meie talu märksõnadeks on hästi lihtne ning maalähedane keskkond.

Üleüldse eelistavad vähemalt minu tutvusringkonna inimesed küll ka oma eramaja aias siiski puidust mööblit, ei tea kedagi, kes kasutaks plastmassmööblit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:14
Otsi:

Ava täpsem otsing