Puukuur tee ise ja mõnuga

Siim Sultson 02. mai 2006, 00:00

Ehkki tavaliselt seostub puukuur aguli või maapiirkonna majapidamise juurde käiva lääpas hoonevarega, kujutab see endast tegelikult üsna tarvilikku rajatist.

Eelkõige hoitakse puukuuris küttepuid. Puidukütte puudumisel sobib see näiteks aiatööriistade, -tehnika ja muude tööriistade hoidmiseks. Tulenevalt headest tuulutusomadustest saab kuuri kasutada ka vanade raamatute säilitamiseks.

Nagu iga ehitise püstitamisel, tuleb ikkagi koostada eelnevalt joonis koos eeldatava materjali kirjeldusega. Kas teha akendega või ilma, on kuuriehitaja maitse asi.

Soodsate asjaolude kokkulangemisel võib üksi ehitades arvestada kolme-nelja päevaga või paari nädalavahetusega.

Üldjuhul on puukuur puidust sõrestikehitis, mis on tehtud ilma kindla vundamendita, toetudes tavaliselt postidele. Samuti sobivad tellised või muu kõvem materjal, mis tagab kuuri alttuulutuse.

"Kuuriehitust ei tohiks liiga tõsiselt võtta. Kindlasti ei ole oluline, et kõik nurgad ja seinad täpselt loodis on. Peaasi, et enda tehtud," sõnab Viimsisse oma koduhoovi puukuuri ehitanud Andrus Rikkand, kelle kätetöö on üks kaasaegse kuuriehituse näide.

Kuuri suuruse määrab aias olev ruum, aga ka kuuri otstarve. Rikkand näiteks soovis, et ühe talve puud mahuksid sisse, seega umbes 25 m0.

Puukuuri seinalauad ei pruugi olla uued, sobivad vabalt ka kasutatud. Väga levinud on nn tollised lauad. Saab kasutada ka servamata laudu või pinde ehk koorealuseid. Vastavalt maitsele võib need kas hööveldada või jättagi karedaks.

Nii sõrestikkarkass kui ka laudis naelutatakse tavaliselt omavahel kokku. Vanematel aegadel tavatseti sõrestiku prusse omavahel ühendada tappliidetega. Tänapäeval on naelutamise kõrval levinud ka kruviliited.

"Kuna akutrellid on väga mugavad asjandused, panin kogu kuuri kokku kruvidega," tõdeb ka Rikkand. "Sõrestiku liitmisel kasutasin tavalisi metallnurki. Seinalaudadele jätsin paarisentimeetrise vahe, tuul käib korralikult läbi."

Puukuuri pikema kestvuse, aga ka seal hoitavate asjade parema säilivuse nimel tasub alumised prussid immutada.

"Alumised prussid plötserdasin korralikult Pinotex Base'iga ja hiljem tavalise Pinotexiga üle," kinnitab Rikkand, kes toetas oma kuuri kuuele maasse surutud ja betooniga täidetud asbesttsementtorule. Põranda tegi ta hoopis vanadest euroalustest.

Katus tuleb puukuurile teha samuti võimalikult tuulduv. Vähemalt 10-20kraadine kalle võimaldab hõreda roovitisega edukalt kasutada eterniitplaate, plastikust katusekatteplaate, profiilplekitahvleid - siis ei saa katusele koguneda konstruktsiooni koormavat liigset lund.

Rikkand tegi oma kuurile kümnekraadise kaldega katuse, mis tema sõnul sai liiga väike. "Lume all hakkasid laetalad järele andma ning talve jooksul tuli mitu korda katuselt lund maha ajada," lisab ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing