Tööturuameti endisel töötajal pistisekahtlus

Kristina Traks 02. mai 2006, 00:00

Kaitsepolitsei pidas tööturuameti endise tööturukoolituse osakonna juhi möödunud nädalal 48 tunniks kinni, kuid on juba ka vabastanud.

Meest kahtlustatakse pistisevõtmises ja ametiseisundi kuritarvitamises. Rikkumised on seotud mehe tööga tööturuametis.

Oleskiga varem seotud firma koolitas tööturuameti tellimusel müüjaid. Nimelt oli Keskerakonna liige Kaimo Olesk kuni 2003. aasta 14. aprillini juhatuse liige OÜs Rio Kinnisvara, mis Rio Erakooli nime all tegeleb täiskasvanute täienduskoolitusega. Praegu kuulub Rio Kinnisvara täielikult Innar Vesperile, kes omakord on olnud Kaimo Oleski koolivend Akadeemia Nord õigusteaduskonnast.

2003. aasta aprillis asus Olesk tööle Tallinna tööhõiveameti õppeosakonna juhataja kohale. Sellel ametikohal töötas ta kuni 2005. aasta maini, mil temast sai sotsiaalministri nõunik.

Tööturuameti teatel ostis amet Rio Kinnisvaralt müüjate koolitusteenust 2003. aasta lõpust kuni 2004. aasta aprillini.

Rio Kinnisvaral läheb koolitusturul hästi. Ettevõtte juhatus teatab firma majandusaasta tegevusaruandes, et ettevõtte põhiline partner on tööhõiveamet. "Konkureerisime edukalt tööhõiveameti väljakuulutatud erialade kursuste läbiviimisel," kirjutab firma aastaaruandes nii 2004. kui ka 2003. aastal. "2005. aastal pole ette näha koolitustellimuste olulist kasvu."

Riigikassa hankijate aruannetest nähtub, et Rio Kinnisvaralt ostis tööturuamet 2003. aastal teenust kokku kümnel korral summas 470 668 krooni. 2004. aastal ostis tööturuamet Rio Kinnisvaralt koolitusteenust kolmel korral kokku 130 000 krooni eest.

Ettevõtte 2004. aasta käive oli 130 000 krooni ja kasum 68 000 krooni, aasta varem olid numbrid vastavalt 450 000 ja 275 000 krooni.

Olesk teatas reedel, et lahkub sotsiaalministeeriumist töölt. Kommentaaridest mees keeldus. "Kuna menetlusseadustik keelab mul anda kommentaare, siis palun suhtuda mõistvalt sellesse, et uurimise kulgu ja kahtlusi minu vastu saavad kommenteerida ainult kaitsepolitsei ja prokuratuur," teatas ta.

Kuu aega tagasi kirjutas Äripäev, kuidas Euroopa Sotsiaalfondi tööturuameti koordineeritavate projektide juhtimine on riigihangetega libisenud ametnikega seotud sulgpallisõpruskonna kätte. Jutt käib kümnete miljonite kroonide suurustest projektidest.

Praegu käib tööturuameti avalike suhete nõuniku Erko Vanatalu sõnul tööturuametis sisejuurdlus, mille käigus vaadatakse üle kõik Euroopa Sotsiaalfondi projektidega seotud riigihanked. Peatselt peaks sama asja hakkama auditeerima ka rahandusministeerium.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing