Üle 22kraadine alkohol saab maksumärgi

Ainar Nurk 02. mai 2006, 00:00

Juuli algusest rakendub alkoholi maksumärk, mis tähendab, et sellest kuupäevast tõendab aktsiisi maksmist müügipakendile kinnitatud maksumärk.

Alkoholi maksumärk kujutab endast erilistele turvanõuetele vastavat ringikujulist hologrammi diameetriga 20 mm, millele on kantud unikaalne maksumärgi tähe- ja numbrikombinatsioon. See võimaldab kergesti eristada legaalset alkoholi mittelegaalsest alkoholist.

Vastavalt alkoholi-, tubaka- ja kütuseaktsiisi seadusele peab alkohol olema maksumärgistatud, kui selle etanoolisisaldus on üle 22 mahuprotsendi ning see on villitud müügipakendisse mahuga alates 0,2 liitrist või sellelt makstav aktsiisisumma on üle 10 krooni müügipakendis oleva alkoholi kohta.

Maksumärgistamise nõue kohaldub Eestisse imporditud, teisest liikmesriigist Eestisse toimetatud või muul viisil Eestis tarbimisse lähetatud alkoholile, välja arvatud juhul, kui sellele alkoholile kohaldatakse aktsiisivabastust või ajutist aktsiisivabastust.

Maksumärgistamata alkoholi müük on lubatud kuni 30. septembrini. Alkohol ei pea olema maksumärgistatud, kui alkoholi soetatakse kaugmüügi teel, toimetatakse sellise laeva või õhusõiduki pardale, mis sõidab ärilisel eesmärgil väljaspool Eestit või võõrandatakse lennujaama territooriumil tollikontrollitsoonis asuvas müügikohas.

Eestis saab alkoholi maksu-märgistada aktsiisilaos, tollilaos ja registreeritud kaupleja tegevuskohas. Samuti saab alkoholi maksumärgistada teises liikmesriigis ja ühendusevälises riigis. Maksumärgistatud alkoholi võib importida ja teisest liikmesriigist vastu võtta üksnes maksumärkide tellija. Maksumärgistatud alkoholi importimisel tuleb koos tollideklaratsiooniga esitada maksumärkide saateleht.

Maksumärke saab maksuametist tellida aktsiisilaopidaja, registreeritud kaupleja, alkoholi importija ning teises liikmesriigis tarbimisse lubatud ja Eestisse toimetatud alkoholi vastuvõtja.

Maksumärkide tellija peab vastama alkoholi-, tubaka ja kütuseaktsiisi seaduses sätestatud tingimustele ehk omama kehtivat aktsiisilao tegevusluba või registreeritud kaupleja tegevusluba, importijal peab olema alkoholi impordi alane märge majandustegevuse registris või isikul alkoholi hulgimüügi alane märge majandustegevuse registris maksu- ja tolliametit peab olema kirjalikult teavitatud tarbimisse lubatud aktsiiskauba vastuvõtmisest enne selle kauba lähetamist teisest liikmesriigist. Taotlejal ei tohi olla maksuvõlgu, tal peab olema maksu- ja tolliameti aktsepteeritud tagatis ja ta peab olema teatanud maksu- ja tolliametile aktsiisikauba maksumärgistamise koha.

Maksumärke hakatakse väljastama juunist Tallinnas, aadressil Lõkke 5.

Maksumärk peab olema kinnitatud alkoholile 90 kalendripäeva jooksul alates maksumärkide maksu- ja tolliametist kättesaamise päevast arvates. Maksumärgi alkoholile kinnitamisel peab maksumärkide tellija teatama maksu- ja tolliametile andmed alkoholi liigi, etanoolisisalduse ja koguse kohta. Amet kontrollib seejärel müügiloleva alkoholi vastavust teavitatud andmetel.

Tähtaja ületamisel peab maksumärkide tellija maksma maksumärkidelt aktsiisi summas, mis vastab muult alkoholilt, mille etanoolisisaldus on 40 protsenti ja mille müügipakendi maht on 1 liiter, arvutatud aktsiisisummale. Maksumärkide alkoholile kinnitamise tähtaega võib maksumärkide saaja põhjendatud kirjaliku taotluse alusel pikendada veel 90 kalendripäeva. Maksumärgistatud alkoholi maksustamine aktsiisiga toimub seni kehtinud korra järgi.

Maksumärkide tellijal on keelatud võõrandada alkoholile kinnitamata maksumärke teisele isikule.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing