Vangerdused traktorite vahendajate seas

Väinu Rozental 02. mai 2006, 00:00

Kui põllumajandus- ja ehitustehnikat vahendav Kesko Agro hakkas metsatraktoritega tegelema alles ülemöödunud nädalal, siis Balti Metsamasina AS vahetas endise kaubamärgi Ponsse uue märgi Valmet vastu. Seni Valmetil ametlikku esindajat Eestis polnudki, Soome firma müüs oma toodangut ise.

Rakveres asuva Balti Metsamasina omaniku Priit Kasaku kinnitusel loobusid nad Ponssega koostööst, sest tahtsid saada suuremat partnerit ja laiemaid võimalusi teenuse pakkumiseks. "Näiteks pakub Valmet paremaid tingimusi garantii osas," täpsustas Kasak ja lisas, et nende eesmärk on kasvatada Valmeti praegune 27protsendiline osa metsatööstusmasinate turul paari aastaga kolmandikuni. Kasaku sõnul müüvad nad Valmeti metsamasinaid ja teevad neile hooldust lisaks Eestile veel Lätis ning ettevalmistamisel on vastavate teenuste osutamine ka Venemaal Vologda oblastis.

ASi Kesko Agro Eesti osakonnajuhataja Jaak Veski sõnul ristusid nende teed Ponssega tänu sellele, et Ponsse otsis uut vahendajat ja nemad kui edasimüüjad olid huvitatud tootevaliku laiendamisest. "Ponsse metsamasinad on kasutajate seas hinnatud, näiteks Soomes on Ponsse turuliider," ütles Veski. "Tahame suurendada Ponsse turuosa Eestis."

"Kuna uusi metsafirmasid Eesti turule raiemahtude vähenemise tõttu ei tule, käib metsatehnikat vahendavate ettevõtete vahel võitlus praeguste klientide pärast," ütles John Deeri metsatraktoreid vahendava Intrac Eesti ASi Tartu osakonna juhataja Mati Kivimeister ja lisas, et kaubamärkide vahetamisest võivad kõige rohkem võita hoopis nemad. "Kesko Agrol pole metsamasinatega tegelemise kogemust ja Balti Metsamasin pole Eesti turul eriti suur tegija," põhjendas Kivimeister.

Kivimeistri andmeil kuulub John Deerile (endine kaubamärk Timberjack) metsamasinate turust umbes 60 protsenti. "Kui teised vahendajad müüsid viimase kahe aasta jooksul üks-kaks uut metsatraktorit, siis meie umbes nelikümmend," lausus Kivimeister.

Esindatuselt järgmine kaubamärk on Valmet ja kolmandal kohal on Ponsse. Eestis on registreeritud kokku ligi 400 metsatööstusmasinat.

Metsatraktorid maksavad 3-5,5 miljonit krooni. Hinnakäärid kaubamärkide vahel ei ole suured, need kõiguvad sama tüüpi masinate puhul vaid 0,2-0,3 miljoni ulatuses.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing