Nafta hind võib tõusta 100 dollarini

Raivo Sormunen 03. mai 2006, 00:00

Iraani naftaministri asetäitja Hadi Nejad-Hosseinian ütles eile, et ebapiisava pakkumise ja paisuva tarbimise tõttu võib sel aastal naftabarreli hind tõusta 100 dollarini, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

"See on võimalik, sest turg näitab, et nõudlus on pakkumisest suurem ja pakkumist ei saa lühiajaliselt tõsta," ütles India naftaministriga kohtumisel käinud Nejad-Hosseinian.

Nafta hind on kerkinud maailmas ajaloo kõrgeima tasemeni eelkõige just seetõttu, et Nigeeria ja Iraani suunalt võib naftatootmine (naftaeksport) kahaneda.

Iraan on keeldunud peatamast oma uraani rikastamise programmi ning on suurendanud sellega vaidlust ÜRO ja USA vahel.

Iraani suursaadik ÜRO juures Javad Zarif palus eile ÜRO peasekretäril Kofi Annanil ja Julgeolekunõukogul võtta tarvitusele meetmed hoopis USA vastu, mis ähvardab Iraani tuumarajatisi ning mis on oma tegutsemispõhimõtete poolest vastuolus rahvusvaheliste seadustega. ÜRO julgeolekunõukogu valmistab hetkel ette resolutsiooni, mis kutsub Iraani uraani rikastamist peatama. Nõude mittetäitmise korral võib ÜRO kasutada ka sõjalist jõudu. "Enamik Iraani naftakliente on Aasiast ja nad ei ole eriti rõõmsad, kui Iraan otsustab USA või koalitsioonijõudude rünnakute pärast nende naftakraanid sulgeda," ütles Merrill Lynch & Co nafta vanemstrateeg Francisco Blanch.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing