ÄL: Paljassaarde kerkib laevatehas

03. mai 2006, 07:35

Laevaehitusfirma SRC omanik Hannes Lilp ehitab järgmise aasta veebruariks uue tehase.

Eelmisel sügisel oma esimese tankeriehitusega alustanud SRC astub uue sammu tiitli 'laevaehitusfirma' poole, kirjutab Ärileht.

Uus tehas asub Paljassaares, kus lähedal valmib praegu ka SRC esimene laev. Hoone tuleb ligi kahesaja meetri pikkune. Esmajärjekorras kolib sinna üle Tallinnas Mustamäe tee alguses Ilmarise ruumides tegutsev SRC metallitööde tsehh.

'Minu eeskuju on norralaste Aker Yards,' sõnastab Lilp oma eesmärgi. Tagasihoidliku mehena täpsustab ta, et peab silmas ärimudelit, mitte mahtusid. Lilp kirjeldab suunda, kuhu tema arvates moodne laevaehitus liigub. Laevu remonditakse üha rohkem merel, kai ääres seismise aeg lüheneb. Dokke renditakse seal, kus kõige mõistlikum. Keevitatakse seal, kus on keevitajad. Metalli töödeldakse seal, kus töötlejad. SRC ülesandeks jäävad ainult kõige olulisemad sõlmpunktid ja projektijuhtimine. Lihtsamalt öeldes kogu laevaehitusprotsessi kokkupanemine.

'Muidugi kui oled dokiomanik ja tahad kõiki asju ühes kohas teha, siis on sinu vaated teised,' räägib Lilp. Pole raske aru saada, et vihje on suunatud Koplis asuvale Eesti esimesele laevaehitusgigandile BLRT.

Väikest konkurentsi on tunda alates eelmisest sügisest. Lilpil ja kompanjonidel õnnestus BLRT juhi Fjodor Bermani ees endale saada rootslaste Svythoid Tankersi suurtellimus. Neli laeva on taskus, neli optsiooni veel otsa.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing