Korruptsioonivaba Eesti: valitsus peaks toetama avalikustamist euroliidus

03. mai 2006, 17:55

Valitsus peaks toetama euroliidu avalikustamiseelnõud, mis soovitab kõigil liikmesmaadel avaldada euroraha saajad, teatas ühing ?Korruptsioonivaba Eesti?.

'Eurotoetuste läbipaistvus ei ole alati meelepärane poliitikutele, kuid see on kindel vahend suurendamaks eurotoetuste sihipärast kasutamist, ' kommenteeris ühingu 'Korruptsioonivaba Eesti' tegevjuht Agu Laius.

Euroraha kasutamise salastatus liikmesmaades on üks põhjustest, miks Euroopa Kontrollikoda regulaarselt Euroopa Liidu eelarve täitmist kritiseerib.

Praegu on iga liikmesriigi otsustada, kas ja kuidas avalikustatakse ettevõtted ja üksikisikud, kes saavad Euroopa Liidu toetusi. Ühing 'Korruptsioonivaba Eesti' leiab, et eurotoetuste saajad peaksid olema avalikud kõikides liikmesmaades.

Euroopa Komisjoni asepresidendi Siim Kallase juhtimisel valminud nn Euroopa rohelise raamatu eesmärk on suurendada Euroopa Liidu institutsioonide avatust ning ligipääsetavust, tõsta inimeste teadlikkust EL eelarve kasutamisest ning panna EL institutsioonid avalikkusele oma tegevusest enam aru andma.

Praegu kuulub Eesti avatumate Euroopa Liidu liikmesmaade sekka. Nii näiteks on Eesti nende kümne liikmesmaa seas, kus avalikustatakse ELi põllumajandustoetuste saajad. Ülejäänud 15 riiki seda aga veel ei tee, viidates andmekaitse seadustele ja muudele põhjustele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing