Warren Buffett võib järgmisena üle võtta Harley-Davidsoni

03. mai 2006, 11:36

Harley-Davidson ja Mattel võivad olla miljardärist investori Warren Buffetti järgmised ülevõtmiskandidaadid, kirjutab Bloomberg.

Buffett on pidevalt uute firmade otsingul. Hiljuti käis ta välja ülevõtmiskandidaatidele esitatavad kriteeriumid, muuhulgas peab firma turuväärtus olema vahemikus 5-20 miljardit dollarit. Nende seas on maailma kõige kasumlikum tsiklifirma Harley-Davidson ning Barbie-nukkude tootja Mattel.

Mõlema firma aktsiad on sel aastal kukkunud, ning esimeses kvartalis teatasid mõlemad ka kasvu aeglustumisest. ?Harley ja Mattel on just sellised firmad, mille poole ta vaataks,? ütles Bloombergile Buffetti biograafia kirjutanud Andy Kilpatrick.

Buffett rõhub toodete elutsükli pikkusele ning kaubamärkide püsivusele, sõnas Standard Poor?si portfellinõustamise asepresident David Braverman, kes kaks korda aastas avaldab nimekirja firmadest, mis vastavad Buffetti seatud standarditele.

Nõudeid ülevõtmiskandidaatidele kordab Buffett iga aasta. Firma maksude eelne kasum peab olema vähemalt 74 miljonit dollarit, peab olema ?hea? omakapitali tootlus ning vähene võlakoormus. Turukapitalisatsioon peab olema vahemikus 5-20 miljardit dollarit, enne 1998. aastat otsis investor 5-10 miljardi dollarilisi ettevõtteid. Viimane Buffetti ost oli sporditarvete tootja Russell. Samas ei ole ta piirdunud ainult aktsiaturuga. Nii on ta panustanud dollari langudele ning ostnud hõbedat.

40 aasta jooksul on Buffett loonud endast reputatsiooni kui investorist, kes ostab allahinnatud firmasid. Samamoodi on üritatud aimata, mida ta ostma hakkab, kuid enamasti edutult. ?Sa ei saa ennustada, mida ta järgmisena ostab,? ütles Kilpatrick. ?Ma olen 20 aastat kuulnud, kuidas kõik arvavad, kuid pole kuulnud, et keegi oleks õigesti arvanud.?

Sel nädalavahetusel kõneleb Buffett Berkshire? aktsionäride üldkoosolekul ? üritust on guru ise nimetanud ?kapitalistide Woodstockiks?.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing