Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Even Tudeberg seisab ahvatlustele vastu

    Reklaamifirma TWBA/Estonia nõukogu esimees Even Tudeberg soovitab mõelda filosoofiliselt, milliste vajaduste jaoks teenida ning milliste kohustustega end siduda. Seda selleks, et säiliks inimlik lust nautida vabalt enda ümber toimuvaid protsesse ja maailma. Tudebergi jaoks on oluline hoida elu tasakaalus - võib ju teenida selleks, et osta endale igal aastal uus maja, kuid et seda nautida, peab olema ka aega.
    Olete viinud oma finantsriskid võimalikult väikseks ning hoidunud ahnusest?
    Ma ei ole selline inimene, kellele meeldiks hirmsa võla- ja kohustustekoorma all elada. Elu on üsna ajalik tegevus ning majandustegevusse suunatud aeg on väga lühike. Selles pole mingit loogikat, kui näiteks kuni 60. eluaastani lasta end rahal ahvatleda ning koormata meeletu võlakoormaga. Ma ei pea seda õigeks - tänapäeval oleme kiusatustele järgnedes lämmatanud oma looduslikud aistingud. Ma olen ilmselt nadi ärimees, kuna mul ei ole lõputut ahnust, mis sobiks ettevõtte juhile. Pigem naudin ehtsaid saavutusi ja loomingulisust.
    Mis Teid praeguses töös ahvatleb?
    Nagu maa-alune allikas, peab iga ettevõte leidma tee päikese kätte, aga samas teadma, et ellujäämine on tähtsam kui kasum. Samuti tuleb, hambad ristis, tunnistada, et võimatuid ettevõtmisi on lõpmatult rohkem kui võimalikke ning ettevõtmised toimivad, kui erinevad mõjud on tasakaalus.
    Milleks siis Teie teenite?
    Selleks, et ära elada. Loomulikult on kõigil vaja oma elamist, sõiduvahendit, toitu ja riideid, kuid neis asjus ei saa minna ülivõrdesse. Kõik need vajadused, millist elamist ja millist toitu tahad, panevad paika ka selle, millist tööd peab tegema, et oma vajadusi rahuldada. Selle jaoks ärisid tehaksegi, et rõõmsamalt elada, aga siingi on omad piirid. Oluline on see, kuidas ja kui palju teenimisele aega kulub. Näiteks võiks minna viieks aastaks välismaale tööle ja teenida miljon krooni. See teeb sama välja, kui öelda kellelegi, et mine viieks aastaks vangi ja välja tulles annan sulle miljon krooni.
    Sind ostetakse su enda keskkonnast välja, ahvatlus viib sind ära oma pere juurest ja kodunt, et teenida mingi hunnik raha, et tagasi tulles osta mingi asi. Üha enam peaks Eestis hakkama mõtlema, kui palju on inimestel vaja raha teenida ja end selle nimel koormata.
    Juhite mitut reklaami- ja meediafirmat ning osalete vaguniäris?
    Jah. On reklaamifirma TWBA Estonia, siis meediafirma CMS, üritusturundusega tegelev Tequila. Nii neis kui ka vagunite rentimisega tegelevas firma Meta-Eks olen nõukogu liige. Siis on veel AS Tarbegaas, paneme torusid maha. Need on sellised väiksed ettevõtmised.
    Kuidas olete nii erinevad valdkonnad enda jaoks ühendanud?
    Erinevate ettevõtmiste tundmaõppimine annab erilise elutaju ning parandab mu puudulikku haridust. Iga uus valdkond paneb midagi uut õppima ning iga uut tegevust õppides muutub inimene paremaks ja oskab tervikut paremini analüüsida. Näiteks vaguniäri sunnib olema kursis Venemaa naftahindadega ja Vene majandusarenguga. Seni, kuni oled uudishimulik ja suudad vaimustuda, säilivad ka inimlikud omadused.
    Mida töös veel tulevikult ootate?
    Eelkõige rahu ja stabiilsust, mida aga tööelus ilmselt kunagi ei tule. Töömehepõlve alustades lootsin, et kui teen selle ja selle asja ära, siis tuleb rahu ja stabiilsus. Kuid saatuse irooniana kogu aeg midagi nii-öelda laguneb ja tuleb pidevalt parandada. Näiteks, ükskõik kui hästi või halvasti oma äriplaani teed, tuleb vääramatu jõuga kellegi hoolimatu töökäsi, mis elegantselt muudab kasumi olematuks ning poetab omaniku seljakotti peotäie kohustusi tulevikuks. Mida rohkem sul ettevõtmisi on, seda rohkem on ka probleeme ja need on omakorda inimestel, mitte asjadel. See on üks lõputu jada. Seepärast tuleb rõõmuga vananeda, nautides kogutud elutarkust ja nurisemata vähese ratsionaalsuse üle.
    Ometi tegelete mitme firmaga?
    Et ennast ära majandada - nii naljakas kui see ka pole. Alati, kui mingis ettevõttes tekib kasum, tõuseb püsti kümme kätt, kel on seda rohkem vaja kui sinul. Pärast mõningast mõtlemist selgub, et tõepoolest on vaja osta seda ja teist ning investeerida siia ja sinna. Nii et see omaniku põli ei olegi nii roosiline ja lõbus kui paberite peal paistab.
    Mis on ahvatlenud omanikuks saamisel?
    Kõige suurem ahvatlus on siis, kui tekib mingi hulk vaba raha. Ma ei oska rahaga ümber käia. Siis näiteks mõni sõber ütleb - teeme sellise äri. Oma lihtsameelsuses olen saanud nii korralikke "pirukaid" kaela. Olen maksnud korralikke summasid vastu taevast, kuna olen liitunud ettevõtmistega, mis pole läinud kaugeltki nii, nagu esitletud äriplaan ette nägi. Arvan, et Eestis on palju ettevõtjaid, kes on sellise raja läbinud. Mul pole sellist õnnelikku kätt, et kõik ärid hästi läheksid. Aga nii see ongi, mõni asi õnnestub ja mõni mitte. Raha on vaja nii palju, et säilitada vabadus, ja igat ametit ei pea alati vastu võtma.
    Praegu läheksite uue ettevõtmise pakkumisega kaasa?
    Igaühel on unistus, et uue ettevõtte loomisel töötaks see valutult ja teeniks kasumit. Kui see nii oleks, siis ma teeksin seda. Aga täna on raske selliseid ettevõtteid ja valdkondi leida. Ma ei ole selliseid ettevõtmisi leidnud, kus kõik on korras ja võib rahulikult olla.
    Kunagi oli mõtteis ETV juhi koht?
    Minul seda mõtet ei olnud. ETV töötajad tegid mulle selle ettepaneku kandideerida. Tol hetkel olin ihu ja hingega ETV tegemiste juures. Võitlesin patrioodina rahvusliku kommunikatsiooni elujõulisuse eest. Lisaks välisuudistele tootsime reklaami ja filme ning aitasime katta eelarvepuudujääke spordiülekannetes.
    Miks siiski ei kandideerinud?
    Mul ei ole ilmselt sellist juhiambitsiooni. Nõukogude Liidu koondises olles ja erinevaid asju juhtides rahuldasin need ambitsioonid. Ma ei taha olla liider lihtsalt liidriks olemise pärast.
    Olete kollektiivne inimene. Millises meeskonnas te olla ei tahaks?
    Traditsionaalse inimesena naudin rahumeelseid protsesse, sest lähedane tutvus ohuga harjutab inimest kurjusega. Eesti tööjõuturg on täis tööprostituute, kes üles sätituna ja päheõpitud sõnadega tulevad tööle ainult selleks, et saada head palka, olla heal positsioonil või kasutada mingit ametikohta hüppelauaks. Nad risustavad kollektiive ning neid on väga raske välja peilida.
    Mulle meeldivad inimesed, kes usuvad, et elu käib tõusude ja mõõnadega. Näiteks ei saa igal mõõnaperioodil vahetada oma ametit ja töökohta. See õõnestab kogu kollektiivi.
    Tunnen Even Tudebergi sellest ajast, kui mõlemad veel aktiivselt sporti tegime, ehk 80ndate algusest. Inimesena on Even huvitav. See on kõige õigem sõna, mis teda iseloomustab. Evenil on väga arenenud naljasoon, samuti on ta väga hea vestleja. Even on mees, kes on alati õigel ajal õiges kohas.
    Even ei ole tavapärase mõiste järgi tüüpiline ärimees, pigem läheneb ta ärile loominguliselt. Samuti ei tee Even asju sellepärast, et need lihtsalt ära teha. Even tahab igast tegevusest naudingut tunda.
    Meenub Eveni esimene intervjuu minu abikaasa Anna Levandiga. See oli Annaga esimene intervjuu Eestis, kui me koos olime. Leppisime kokku, et paneme intervjuule punkti minu vettekukkumisega - nii ka tegime.
    Võimalik, et äris on ta miinuseks jutukus, nii nagu see on ühtlasi ta pluss. Kuna rääkimisega võib teha nii head kui ka halba.
    Soovitan Evenil jääda just selliseks nagu ta on - inimeseks, kellega on alati huvitav vestelda. Eks sõbrad tahavad ikka, et sõber jääks selliseks, nagu teda on harjutud aastaid nägema.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Harju Elektri müügitulu kasvas, kuid kasum vähenes
Harju Elekter alustas aastat tagasihoidlikumate tulemustega võrreldes eelmise aastaga, kuid juhatuse sõnul oli esimene kvartal pikemas võrdluses siiski tugev.
Harju Elekter alustas aastat tagasihoidlikumate tulemustega võrreldes eelmise aastaga, kuid juhatuse sõnul oli esimene kvartal pikemas võrdluses siiski tugev.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Fazer tahab kogu Balti pagariäri Lätti kolida
Soome toidutootja Fazer kaalub oma Baltikumi pagaritööstuste liitmist üheks tootmisüksuseks Lätis.
Soome toidutootja Fazer kaalub oma Baltikumi pagaritööstuste liitmist üheks tootmisüksuseks Lätis.