Siff rikkus Annuse arendusprojekti

Krista Taim 05. mai 2006, 00:00

Seega jaanipäevaks määrab linnaplaneerimise amet äripindade ja korterite ehitusmahud Pae karjääri alal.

"Tahame, et kõik, kes tulevad, teaksid ette, et tegemist pole elamuehitusprogrammiga. Ei maksa unistada, et sinna tulevad mingid suured mahud. Katsume jõuda nii kaugele, et meil oleks valmis detailplaneeringu eskiis ja paigas lähteandmed, kust hakkab detailplaneering edasi minema," sõnas abilinnapea Taavi Aas eile. Tema sõnul ei saa elamuehituse maksimaalne maht olla suurem kui 10% või 1000 korterit. Põhiosas peaks ala täituma mänguväljakute, staadionite, koerteparkide ja muu puhkealale sobilikuga.

Aas tunnistas, et oli ebameeldivalt üllatunud, kui üksteise järel hakkasid saabuma suuremad pakkumised kui see, mille tegi Merko linnale. "Siiamaani ei pakkunud keegi midagi. Kui aga üks tuli, ilmusid ka teised välja, et meie tahame ka. Oleks võinud ju enne mõelda. Aga noh, mis ma ütlen, ära rikkusid nad selle. Protsess venib heal juhul kaks kuud, kui saame enne jaanipäeva konkursi tingimused paika ja konkursi välja kuulutada. Juhul kui ei suuda, siis venib asi sügisesse," rääkis Aas.

Kui Merko lubas 95 miljoni eest korrastada 32,5hektarilise karjääriala ja selle puhkealaks kujundada, siis transiidiärimees Endel Sifi firma Primos pakkus ala arendamise eest 150 miljonit ning 180miljonilise pakkumise tegi OÜ Krypton Group.

Nende, linnale kasulikumate pakkumiste valguses ei näe abilinnapea, et linn oleks oma esialgse otsusega tahtnud Merkole kingitust teha. "Mingit kingitust me Merkole poleks küll teinud. Nad oleks pidanud ikkagi maksma hoonestusõiguse tasu kruntide eest, mis jäävad elamute alla, ja oleks toimunud erakorraline hindamine," sõnas Aas.

Merkoga lõpetatud koostöö linnale siiski rahalist kohustust kaasa ei too, sest lepingut veel ei jõutud sõlmida ning kõik eelnev oli Merko oma riskiga teinud.

Aasa sõnul mindi Merkoga sõbralikult lahku. "Kas nad konkursile tulevad või mitte, sellest juttu polnud, aga mulle ei tundunud, et nad oleks käega löönud. Ilmselt ootavad nad ära, kui käime välja mahud, ning siis otsustavad, kas see projekt on neile huvitav," sõnas Aas.

180miljonilise pakkumise teinud OÜ Krypton Group juhatuse liikme Alo Koobi sõnul ei teinud nad pakkumist selleks, et nurjata Merko puhkeala rajamise plaani. Lihtsalt varem nad ei teadnud sellisest võimalusest midagi.

"See on perspektiivne koht ja sellist vaba maad pole Tallinnas suurt järele jäänud. Arenduse jaoks on see hea koht. Koos paari koostööpartneriga otsustasime, et teeme oma pakkumise," sõnas Koop.

Samas ei soovi ta avalikustada oma plaane. "Mõttetu on enne rääkida neist, kui maa saamine on ebatõenäoline. Kui tuleb konkurss, loodame, et eeltingimused on soodsad, ja kindlasti osaleme," sõnas ta.

Transiidiärimees Endel Sifi firma Primos pakkus ala arendamise eest 150 miljonit. "Ma tegin selle pakkumise, sest nägin piirkonnas potentsiaali ja kindlasti riskiga seotud ärivõimalust," sõnas Siff.

Ta ei soovi oma plaane avalikustada enne, kui on saanud neid linnale tutvustada, kuid kinnitas, et on huvitatud ala arendamisest ja konkursil osalemisest.

Konkursil osalemisest on huvitatud ka Arco Vara. Arco Investeeringute ASi juhatuse esimehe Veiko Pedoski sõnul sõltub pakkumise ulatus linna seatavatest tingimustest. "Tõenäoliselt konkureerivad alale kõik suuremad tegijad, kelle hammas selliste ulatuslike ja nõudlike projektide peale hakkab, peale Arco ja Merko veel ehk 2-3 ettevõtet," sõnas Pedosk.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing