Tallinna äripinnad meelitavad investorit

08. mai 2006, 00:00

Tallinna äripindade turg on viimase aasta jooksul olnud investoritele vägagi atraktiivne ning väliskapitali juurdevool Eesti kinnisvaraturule on näidanud ka pidevat suurenemist.

Samuti on nõudlus rahavoogu genereerivate äripindade osas küllaltki tugevalt suunatud juba muudesse Eesti piirkondadesse - sh peamiselt teised suuremad Eesti linnad: Tartu, Jõhvi ja Pärnu.

Investeerimishuvi Tallinna äripindade sektoris on olnud suurenev ka möödunud aasta teises pooles. Suurenenud nõudlus on seadnud surve alla rahavoogu genereerivate objektide tootlused, mis viib omakorda tõusule vastavate objektide hinnad. Ilmselt oli suurim 2005. aasta kinnisvaratehing Rocca al Mare kaubanduskeskuse müügitehing, kus tehinguhinnaks kujunes suurusjärgus ca 930 miljonit krooni. Samuti müüdi aasta lõpus veel kaks büroohoonet: Maakri tänaval asuv nn Postimehe maja ning nn Šveitsi maja Roosikrantsi tänaval. Teadaolevalt olid antud tehingute kogukapitali tootlused suurusjärgus ca 8 (+/-0,5) protsenti.

Kõrgeimad kogukapitali tootlused, millega hetkel on tehinguid teostatud, jäävad vahemikku 8-9% (võrdluseks: Helsingis on kõrgeimad tootlused vahemikus 6,5-7,25% aastas).

Tootlusnäitajad on liikunud suhteliselt suurtes piirides ning sõltuvad paljudest teguritest. Tänasel päeval on huvi kõige suurem üüritulu tootvate pindade järele hinnaklassiga 20-30 mln krooni, huvilisteks on valdavalt nii eesti- kui ka välismaise päritoluga erainvestorid ja väikefirmad.

Mõneti madalam on huvi hinnavahemikus 30-50 miljonit krooni maksvate äriobjektide järele, siin on huvilisteks eesti- ja ka välismaise päritoluga ettevõtted. Objektide osas, mille maksumus on üle 100 miljoni krooni, on huvilisteks peamiselt kohalikud kinnisvarafondid, kes reeglina omakorda koondavad endas nii eesti- kui ka välismaiseid erainvestoreid ja äriühinguid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing