Istikuäris algas kuum hooaeg

Krista Taim 09. mai 2006, 00:00

Trigon Gardeningi juhatuse liikme Raigo Roosve sõnul on Hortes rahvast täis ning nädalavahetustel on päeva käive pool miljonit krooni. "Veel pole alanud kõrghooaeg, massiline müük seisab alles ees, vast mai lõpu poole," oli Roosve optimistlik.

Praegu on tema sõnul müüki tagasi hoidnud asjaolu, et öökülmaoht pole möödas ning amplid, suvelilled ja viljapuud alles ootavad oma aega.

"Ei tahaks küll emotsionaalne olla, aga juba praegu on täielik hullumaja. Kogu meie personal juhtideni välja on hõivatud," iseloomustas ostubuumi Cerese juhataja Andres Suitso. Tema sõnul tuli Hortes turule õigel ajal ning võttis oma osa just kasvanud turust, mitte teistelt. Võrreldes mullu sama ajaga on Cereses müük kasvanud umbes 30% ning trend näitab kasvu. Suitso sõnul olemas isegi oht, et nad ei suuda kõiki klientide soove rahuldada ja mõned müügiartiklid saavad paari nädalaga lihtsalt otsa.

"Tootmine ei jõua järele. Eks selles defitsiidis on oma osa ka meil, sest uusi tootmispindu ja kasvuhooneid pole juurde tulnud," lisas ta.

Eesti suurima istikuid müüva ja kasvatava firma Hansaplanti tegevjuhi Indrek Naudi sõnul neil seda ohtu pole, et ei jõuaks toota, kuigi müük on ka neil kasvanud ligi kolmandiku võrra. "Juba kaks aastat tagasi nägime turusituatsiooni ette ja oleme valmis," kinnitas Naudi. Laiendatud on sortimenti, müügipinda, töötajate arvu ja suurendatud tootmispinda. Uudsena laiub Rapla maakonnas kahel hektaril puukool, mille istikuid juba müüakse.

Täisvõimsusel töötab ka Juhani Puukool, mille omaniku Plantexi juhi Juhani Tiitsi sõnul on praegusega müüdud koguni kaks korda enam istikuid kui mullu. "Autod ootavad kogu aeg ees, et kaupa laiali vedada, ja käib kibe istikute pakkimine," on Tiits rahul. Juhani puukool on sel aastal suurendanud tootmispinda 1,5 hektari võrra ning lisaks avati Tartus 1,5 hektaril laiuv uus müügipind.

"Kuigi me pole jõudnud ala veel istikutega täita, on parimate päevade müügikäive 100 000 krooni," sõnas Tiits.

Kahekordset müügi kasvu kinnitab ka Nurmiko aianduskeskuse juhataja Jaak Ungerson. "Nägime praegust olukorda ette juba kümme aastat tagasi, kui rajasime okaspuude puukooli, ja tagantjärele vaadates oleks võinud veelgi julgemini investeerida," sõnas ta.

Müüki vaadates ennustas Ungerson, et kindlasti tuleb kevadel istikutest puudu. Kes kevadel peaks ilma jääma, võivad sügisele loota.

Lisaks Eesti turule on Nurmikol kohustusi ka Soomes, kuhu viiakse suvelilli ja ampleid.

Kui varasematel aastatel on aiandusettevõtted kliente üllatanud sooduspakkumiste ja hinnaalandustega, siis sel aastal midagi taolist ei lubata. Äärmisel juhul võivad langeda kiduramate taimede hinnad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:58

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing