PM: Eesti allilm suudab tõkestada GSM-levi

10. mai 2006, 07:43

Kurjategijate käes vähemalt paar seadet, mis parlamendihoone ees käivitatuna muudaks tummaks poliitikute mobiiltelefonid ja nende turvajate raadiosaatjad.

Üks selline kurjakuulutav seade seisab seifis Põhja kriminaalpolitsei varavastaste kuritegude talituses, mis on Tallinna autovarastele sel aastal sõja kuulutanud, kümmekonnast professionaalsest jõugust üle poole halvanud ja nii autoärandamiste arvu miinimumini viinud, kirjutab Postimees.

GSM-levi segaja ehk rahvakeeli jammeri soetas endale üks pealinna mõjukamaid autovaraste rühmitusi ligi paar aastat tagasi. Politsei andmeil ostsid kurjategijad Poola põrandaaluses töökojas tehtud seadme oma Läti kolleegidelt ja maksid selle eest toona ligi 200 000 krooni.

Nii suurt investeeringut sundis kurjategijaid tegema asjaolu, et üha rohkem kallite luksautode omanikke varustas oma sõiduki GSM-valvesüsteemiga, mille abil saab tuvastada varaste saagiks langenud masina asukoha ja peatada selle kaugjuhtimise abil, blokeerides auto kütusepumba.

Nii polnud seni autovaraste tööriistakomplekti kuulunud titaanvõtmetest, alarmi ja immobilaiserite blokeerijatest enam abi.

'Jammer teeb GSM-valvesüsteemi aga hetkega kasutuks. See blokeerib mobiililevi, autoga kaob side, see haihtub kaardilt ja mingit võimalust masinat peatada enam pole,' sõnas Põhja politsei varavastaste kuritegude talituse ülemkomissar Urmo Karpender. 'Oleme ise seda proovinud ja kartused on kahjuks tõeks osutunud.'

Ent ohus pole mitte ainult autod. GSMi levi põhjal töötavad näiteks ka maakohtades asuvate suvilate ja majade turvasüsteemid. Ehkki tavatelefoniliini jammer ei blokeeri, muudab seade kasutuks politsei, kiirabi, päästeameti ja teiste eriteenistuste raadiosaatjad.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing