Jäähoki on Riia enda alla matnud

Martin Hanson 11. mai 2006, 00:00

Riias toimuv jäähoki MM on toonud linna hoopis uue elu. Rahvast on murdu, raha loobitakse tuulde, pubid on rahvast täis. Üks baariomanik väitis, et teeb 14tunniseid tööpäevi, et aga jõuaks kaupa ette anda. Kõik on müügiks.

Riia on maailmameistrivõistluste aegu 5.-21. maini arvestanud ligi miljoni turistiga. Seda on tõenäoliselt raske üle trumbata. Riialased ütlevad, et kui nemad arvasid, et Eurovisioon oli suur, siis MMi kõrval oli see vaid nohu.

Läti president Vaira Vike-Freiberga ütles Riias toimuva jäähoki MMi avamisel peetud kõnes, et kuigi Läti ei ole suur riik, on kogu elanikkond alates väikestest lastest kuni presidendi endani MMi üle uhked.

"Läti tahab, et 2006. aasta hoki MMi mäletataks pikaltkui mänge, mis paistsid silma oma ilu ja õiglusega," sõnas Vike-Freiberga.

Riia ehitas ekstra MMi tarbeks suure, 400 miljonit krooni maksnud jäähalli Riga Arena, et mahutada neid fännide horde, mis linna ja mänge tabavad.

Rahvusvahelise Hokiföderatsiooni rootslasest juht Jan-Ake Edvinsson ütles, et Lätile on mängud eriti kasulikud, kuna riik saab selle kaudu ennast maailmale tutvustada. "Eriti kui mõelda sellele, et Läti on kõige väiksem riik, kus jäähoki MMi on peetud," lisas ta.

Turvalisus on vennasvabariigi pealinnas viidud maksimumini, nii et seal pole ohutunde märkigi. Vaid Venemaa ja Valgevene kohtumisel tekkis tunne nagu G8 tippkohtumisel, kui värava ümber seisis hulk kriminaalpolitsei inspektoreid ning teist sama palju igas sektoris.

Läti peaminister Aigars Kalvitis pole MMi ametliku raamatu eessõnas hoki kiitmisega kitsi, tema sõnul tugevdab hoki tahtejõudu, õpetab pürgima eesmärkide poole ja mitte kunagi alistuma. "Minu arvamus on see, et hoki teeb inimesed paremaks - muudab nad ausamaks, julgemaks ja ennastsalgavamaks. Sa saad usaldada inimest, kellega oled hokit mänginud," kirjutas Kalvitis.

Võistluste korralduse poolelt saaks mõnda asja ka paremini teha, pileteid võiks müüa väravas ja täpsemalt võiks olla teada antud, mida hokimaneeži kaasa võib võtta.

Aga ega sellest midagi. Pileti ostsime mantlihõlma varjust väravast kaugemal ning võtmed ja fotoaparaadi sain siiski kaasa võtta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing