Viimsi vald palub kapol uurida Vene kapitali ohtu Eestile

Gert D. Hankewitz 11. mai 2006, 14:12

Viimsi vallavalitsus esitas kaitsepolitseile avalduse, milles palutakse hinnata Vene kapitali koondumist Muuga sadamas ja selle võimalikku ohtu Eestile.

Kaitsepolitsei pressiesindaja, komissar Henno Kuurmann lubas, et kapo vaatab avalduse läbi ja kujundab oma seisukoha, kirjutab Postimees Online. Küsimusele, kas selliseid avaldusi esitatakse kapole tihti, vastas Kuurmann, et nad ei pea avalduste üle arvet.

Viimsi vallavanem Urmas Arumäe nentis, et kahtlemata on tegemist äärmiselt tundliku teemaga. Vallavanem toonitas, et avaldus ei ole seotud keskkonnamõjude hindamise ega ehituslubade andmisega Muuga sadamas ja selle lähistel. Millist konkreetset ohtu võiks Vene kapitali koondumine Viimsi vallas endast kujutada, Arumäe öelda ei soovinud.

Ta nentis, et konkreetseid fakte teades oleks valla poolt kapole tehtud avaldus olnud hoopis teistsuguse sisuga. 'Muugal paiknevate keskkonnaohtlike tehaste kontsentratsioon on äärmiselt tihe. Valla sooviks on teada, kas meile mittesõbraliku riigi tehaste koondumine Muugal võib endast valla elanikele ohtu kujutada või mitte,' kinnitas Arumäe.

Kapolt saadava hinnangu põhjal vallajuhi sõnul otseselt ühtegi sammu ei astuta.
'Kui kapo ütleb, et oht on, võtame selle lihtsalt teadmiseks. Vallavanemana on mu kohus sellest teadlik olla,' lausus Arumäe.

Hiljuti ostis Vene kontsern Russkoje Maslo Muuga sadamasse sojatöötlemistehast plaaniva ASi Muuga Sojatehas. Viimsi vald keeldus teisipäeval andmast sojatehasele ehitusluba, kuna soovib selgust tehase tootmisvõimsuse ja keskkonnamõjude küsimustes ning uut keskkonnamõjude hinnangut.

Muuga sadamas tegutseb mitu Vene kapitali osalusega transiidifirmat. Samas asuvat terase kuumtsinkimistehast Galvex soovib USA investeerimisfirmalt osta Vene ettevõte Severstal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing