Eesti ületab britte konkurentsivõime poolest

Villy Paimets 12. mai 2006, 00:00

Eesti Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing ütles, et Eesti tõus Šveitsi juhtimisinstituudi IMD koostatud tabelis on tingitud eelkõige läinud aasta suurest majanduskasvust. "Märkimisväärne hüpe selles edetabelis on suuresti tingitud 9,8protsendilisest majanduskasvust, selline kasv on kogu maailmas unikaalne," ütles Josing ning lisas, et kohta aitab hoida ka asjaolu, et Eesti valitsuse tegevus on olnud stabiilne ja ettevõtja jaoks prognoositav ning ka maksupoliitika on suhteliselt stabiilne.

Päris täpne koht selles edetabelis polegi Josingu sõnul oluline, sest vahed on väga väikesed. "Tähtis on, et oleme esimese kolmandiku seas," ütles Josing. "Me oleme väike riik, oleme mikroriik, Eesti võimalus ongi olla väike ja tubli."

Samas hoiatas Josing, et kui Eesti majanduskasv aeglustub, võime oma positsiooni kaotada.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) juhatuse liige Ülari Alamets ütles aga, et kui me tahame oma positsiooni selles tabelis veelgi parandada, tuleb keskenduda heade saavutuste säilitamisele ning kehvemate kohtade parandamisele. "Et meie nõrkused saaksid meie tugevusteks," selgitas Alamets. Reiting koosneb 323 kriteeriumist.

EASil ongi plaanis Eesti ettevõtluskeskkonna parandamisega edasi tegeleda ning uuel rahastamisperioodil 2008-2013 keskenduda ka arendustöötajate värbamise toetamisele ning praktikatoetustele.

Josing ja Alamets nentisid, et Eestisse võiks võõrtööjõudu sisse lasta küll. "Aga ainult spetsialiste, keda meil endil pole, mitte lihtsalt odavamat tööjõudu. Odavuse pärast küll ei tohiks võõrtööjõudu sisse tuua ja oma inimestelt tööd ära võtta," täpsustas Josing. "See ei oleks hea lahendus."

Edetabeli juurde tagasi tulles selgus, et Lätit-Leedut selles tabelis polegi. "Ilmselt ei ole nende riikide valitsused piisavalt initsiatiivi üles näidanud, tabelisse igaüht ei võeta," selgitas Josing. "Aga selles teises tabelis on nad Eestist tagapool."

Selgituseks, konkurentsivõime edetabeleid koostatakse igal aastal kaks tükki. Eesti on hetkel mõlemas 20. kohal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing