Kohalik raha tõukab Poola börsi uutesse kõrgustesse

Lauri Matsulevitsh 12. mai 2006, 00:00

Ralli taga on kohalikud investorid, kelle investeerimine börsile on elavnenud. "See on olnud põhiline nõudluse allikas sellel aastal, välisraha on pigem äraootav või väljaliikuv," sõnas Trigon Capitali investeeringute juht Toomas Reisenbuk. Kohalikud investeerimisfondid on samuti palju raha sisse tõmmanud ja see otsib kohta, kuhu paigutuda.

Hoogu annavad ka majanduskasvu väljavaated - pärast ajutist aeglustumist möödunud aastal on oodata taas majanduskasvu kiirenemist, aasta ootused on üle 5 protsendi. See peegeldub tugevalt mitmes sektoris. "Pangad raporteerivad headest tulemustest, ehitus- ja investeerimissektoris läheb samuti hästi," loetles Reisenbuk.

Samas on suuremate börsil noteeritud pankade hinnad liiga kõrgele aetud. Pankade aktsiad kauplevad juba neljakordsel raamatupidamislikul väärtusel ning üle 20 korra kasumist kõrgemal.

Kuigi eraisikute laenude kasv on jätkuvalt kiire, tiheneb ka konkurents ning see kärbib pankade marginaale. "Sellist kasumi kasvu, mis õigustaks pankade praegust hinnataset, me ei näe," nentis Reisenbuk. Euroopas on tema sõnul panku, mis on sarnase kasvuväljavaatega, kuid maksavad kaks korda vähem.

Keskmises plaanis ei näe ta, et pankade kasumi kasv ületaks 10% aastas. Ohu märgiks peab ta ka suurt aktsiate osakaalu nii pensioni- kui ka investeerimisfondides. Rahavood nendesse fondidesse võivad küll jätkuda, aga kui need peaks lõppema, siis võib turg teha kiire korrektsiooni allapoole.

Suurtest firmadest toob Reisenbuk välja Poola Telekomi, mis on ka Trigoni üks suurematest investeeringutest. "Telekomid on kogu Euroopas ebapopulaarsed olnud ja Poola Telekom kaupleb täna odavamalt kui teised piirkonna ettevõtted, kaasa arvatud Eesti Telekom," sõnas Reisenbuk ning lisas, et Poola firma kasvuväljavaated on paremad, sest Poola turg on vähem arenenud. "Leiame, et tänase hinna juures on tegu mõistliku firmaga." Samuti peaks silma peal hoidma naftatöötleja PKNi aktsial, mis on kannatanud negatiivse hoiaku all ja on täna oluliselt odavam kui teised rafineerimisettevõtted.

Reisenbuki sõnul tuleks Poola turul eelkõige otsida konkreetseid ettevõtteid, mitte tööstusharusid. "Poola turg on väga emotsionaalne - mõnda asja armastab, mõnda lausa vihkab," märkis ta. Trigon on vähendanud viimasel ajal suurte firmade osakaalu portfellis ning eelistab pigem väiksemaid ettevõtteid. Indeksi tasemel Reisnebuk Poola turgu osta ei soovita, sest see tähendab investeerimist ka ülehinnatud pangandussektorisse.

Varssavi börs on esmaste avalike aktsiaemissioonide (IPOde) korraldamisel Euroopas esirinnas.

35 uue börsiletulijaga jäädi eelmisel aastal alla ainult Londonile ja Oslole.

Kokku kogusid firmad Varssavi börsi kaudu 1,7 miljardit dollarit (20,8 miljardit krooni).

"Igast kümnest aktsiate avalikust pakkumisest Kesk- ja Ida-Euroopas toimus kuus just Varssavis," märkis Poola analüüsifirma PMR ökonomist Robert Obetkon. Samas jäävad börsilemineku kulud Poolas suhteliselt madalaks, moodustades umbes 5% emissiooni mahust.

Uusemissioonide aktiivsus jääb Poolas ka sel aastal tugevaks, sest 500st Poola suurima kasumiga ettevõttest on praegu ainult veerand börsil noteeritud.

Sel aastal oodatakse Kesk-ja Ida-Euroopas börsile umbes 75 ettevõtet, millest Poolas tuleb turule kuni 50 firmat. Obetkoni hinnangul on suurem osa uutest turuletulijatest väikesed erafirmad ning emissioonide maht võib seetõttu kokkuvõttes väheneda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing