Linnugripi vari Luige laada kohal

Krista Taim 15. mai 2006, 00:00

"Looma- ja linnunäitus ehk maaelu laat jääb sel sügisel ära. Linnugripi oht ei luba ja lindude eksponeerimine on sel aastal keelatud. Ei tahtnud seda ka poolikult teha ja otsustasime - jätame ära," selgitab Luige laada peakorraldaja Koit Põld.

Kui tavaliselt on sügislaadal, mis on üks Baltimaade võimsamaid, rõhk loomadel ja aiakaubad on lisaks, siis kevadlaadal on just vastupidi. Keelu tõttu ei pääsenud aga linnukasvatajad tibudega ka kevadlaadale, küll lahendati laste rõõmuks asi teisti. "Peredega tullakse laadale ja kuna ollakse harjunud loomi nägema, kutsusime siia miniloomaaia," selgitab Põld. OÜ Eesti Tõukari on Luige laata korraldanud juba 1998. aastast ja Põllu sõnul on kogu aeg laienetud ning kinni peetud põhimõttest, et müügiplatsi saavad vaid need, kes pakuvad kodumaist käsitööd ja aiakaupu.

Kui varem on müügis olnud kõik alates seemnest puuni, siis sel aastal teemat laiendati. "Kui vaadata, milline ehitus Tallinna ümbruses toimub, siis pookisime juurde kõik selle, mis koduaeda sobib ja õue õdusaks teeb: aiamööbel, kaminad, istumisnurgad, kiiged, kümblustünnid ja saunad," räägib Põld.

Messil osalejaid on Luige laat hoidnud mõistliku hinnaga ja tuntud kaubamärgiga, mida külastajad usaldavad. Platsimaksu küll sel aastal tõsteti, kuid tagasilööke see ei andnud. Nii näiteks oli mullu 120 aianduskaupade müüjat, sel aastal aga ca 200.

Samas Luige lähedal on Hansaplat, Hortes, Ceres, kuid neis laadakorraldajad konkurente ei näe. "Luige on väljund nende jaoks, kes teevad koerakuute ja kaevurakkeid, aiamööblit, mida suured poed müüki ei võta. Nad ei suuda niipalju pakkuda kui vaja või siis on seal juba Hiina kaup ees ja väikest tegijat ligi ei lasta," sõnab Põld.

Laada aianduse koordinaator Väino Eskar lisab, et sama kehtib ka taimekasvatajate kohta: "Siin müüvad nii suured kui ka väiksed kasvatajad, on FIEsid ja ka suuri puukoole ja alati on kindel, et need on Eestis kasvatatud ja pole ohtu, et ei kohane meie kliimaga."

Luige laat on aastaid kokku toonud müüjaid üle Eesti: Peipsi sibulamüüjad, Saaremaa lambakasvatajad, Lõuna-Eesti puukoolid, talunikud ja FIEdest istikukasvatajad. Peipsi kandist Kallastelt sibulamugulatega Luigele tulnud Irina tunnistab, et tema jaoks on Luige kõige parem variant. Rahvast palju ja alati saab kauba müüdud.

"Pole siin seda Istanbuli turgu, vaid puhtalt talukaubad ja kodumaised istikud," toob Kuusalu valla Iisaku talu peremees Väino Veersalu välja Luige omapära.

Kuigi miniloomaaia ponid, küülikud, minikitsed ja isegi minilehm on rohkem silmailuks, leidub ka neid, kes Pärnu miniloomaaia peremehelt on valmis ponid ära ostma. Peremees Andrese sõnul on huvilisi ja osta soovijaid palju, kuid laadal ükski miniloom müüki ei lähe.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing