Metallide hinnad kukkusid järsult

Romet Kreek 16. mai 2006, 00:00

Mis läheb üles, tuleb ka alla. Seda võib öelda metallihindade kohta, olgu tegu väärismetallide või värviliste metallidega. Kas tegu on lühiajalise korrektsiooniga või trendi muutusega, näitab tulevik.

Mitmed mainekad tooraineinvestorid on öelnud, et tegu pole toorainehindade mulliga. Suured pangad on lasknud välja tooraineanalüüse, kus on tõstetud toorainehindade prognoose. Välismaised pensionifondid on hakanud kaaluma toorainesse rahapaigutamist. Turule on tulnud uued "lihtsamad" meetodid, kuidas saada osa toorainehindade tõusust (börsil kaubeldavad fondiosakud). Ja meediaväljaanded aina räägivad tõusvatest toorainehindadest. Õhus on tunda mullimaiku, kuid kas tegu on tehnoloogiaaktsiate mullilaadse nähtusega?

Arvatavasti mitte, sest toorainet kulub kasvava elanikkonnaga ja majandusega planeedil Maa. Juurde, vähemalt lähiajal, ei paista toorainet tekkivat. Küll aga tuleb dollareid, jeene, franke jms aina lisaks.

Mis siis eile juhtus? Vase hind kukkus Londonis 9, tsink 12, hõbe 7, kuld 4 , alumiinium 6 protsenti. Veel läinud nädalal löödi hinnarekordeid, mistõttu ei tohiks järsult tõusnud metallihinnad üllatada. Kuid suure kukkumise korral võivad käiku minna margin call'id ehk suure võimendusega ostetud börsikaupu võidakse hakata sundlikvideerima ehk müüma. See võib aga muuta protsessi isevõimenduvaks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing