Miks müüakse naftaaktsiaid?

Romet Kreek 16. mai 2006, 00:00

Nafta hind langes New Yorgis 3 protsenti, 69,85 dollarini. Saudi Araabia naftaminister ütles, et nende tootmisvõimsuse kasv võib ületada nõudluse kasvu. Ei tahaks seda uskuda, kui ei toimu just globaalselt majanduskasvu järsku aeglustumist, kuid turg näib naftaministri juttu uskuvat.

Näiteks Briti naftakompanii BP aktsia hind langes 1,5 protsenti, 649,5 pennini. Kas see on mullihind? Tehnoloogiaaktsiate mulli ajal osteti ettevõtete aktsiaid, mille hinna/kasumi suhe oli 2000, paljud olid kahjumis. BP hinna/kasumi suhe oli 11,7. See on odav. Aktsiat müüdi mullikartuses ja Saudi Araabia naftaministri jutu põhjal. Aktsiat müüdi, sest nafta hind langes. Kas siis on põhjust arvata, et ettevõte teenib kvartalis vähem kasumit. Põhjust pole, sest aasta tagasi mais maksis naftabarrel 50 dollarit ja nüüd vaatamata nafta hinna langusele veidi üle 70 dollari. Kõrgem hind võib lasta ettevõttel suhtuda lõdvemalt kulude kontrolli, sest kasum näib justkui sülle kukkuvat. Nafta hinda pole arvatud võimaliku Iraani konflikti - kuna metallide hinnad on isegi rohkem tõusnud, kui nafta hind, kuigi metalliturge ei mõjuta võimalik Iraani konflikt mitte kuidagi.

Mina ei julge veel vaatamata aktsiate odavusele seda osta. Turul on õigus ja võimalik, et müügisurve jätkub veel mõnda aega. Ei tahaks proovida haarata õhus kukkuvat nuga, pigem ootaks, kui see on põrandale kukkunud ja tõstaks selle siis üles. Ehk ootaks ära, kui hind on taas tõusuteel, mitte ei oletaks, et ega nüüd põhi käes ole. Nagu kunagi ütles hoiatusplakat raudteeülekäigul: "Võidad minuti, kaotad elu!"

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing