Erki Aavik eiras Weroli nõukogu

Ester Tuiksoo 17. mai 2006, 00:00

Riigikontrolli bioenergeetika aktis puudutati ka Werol Tehaste küsimust. Ajakirjanduses järeldati, et Tuiksoo ei võta riigikontrolli soovitusi Weroli kohta arvesse. See on ekslik arvamus. Põllumajandusministeerium suhtub riigikontrolli seisukohtadesse täie tõsidusega. Kuid samas ei saa me tugineda emotsioonidele, vaid peame lähtuma seadustest.

Nõukogu liikmed ei kanna mitte poliitilist, vaid juriidilist vastutust. Süü ja selle ulatuse teeb kindlaks kohus. Kohtuotsusele eelnevad toimingud, mis võtavad teatud aja.

Äriseadustiku kohaselt vastutavad nõukogu liikmed eelkõige nõukogu enda ebaseaduslike otsustega tekitatud kahju eest. Werol Tehaste nõukogu ei ole ise teinud ebaseaduslikke ega ettevõttele kahjulikke otsuseid. Nõukogu otsusega oli juhatusel õigus varuda 70 000 tonni rapsiseemet. Tegelikult sõlmis juhatus lepinguid aga 120 000 tonni ostuks, mis ületas ettevõtte tootmisvõimsust ja rahalisi võimalusi.

Weroli endine juhataja Erki Aavik võttis ettevõttele ülemäärase riski, eirates nõukogu otsust ja tekkinud üle 40 miljoni krooni suuruse kahjumi eest vastutab Aavik. Viimane sõlmis vähemalt kolmel korral erinevaid lepinguid, teavitamata nendest nõukogu. Sellisele järeldusele jõudis ka põllumajandusministeeriumi tellitud ja advokaadibüroos Laus & Partnerid valminud analüüs.

Rapsiseemnetehingutes ei saa käsitleda Weroli Tehaste nõukogu liikmete vastutust eraldi ja enne juhatuse liikmete vastutuse küsimuse lahendamist. Aaviku tegevuse suhtes on algatatud kriminaalasi, mille eeluurimine jätkub. Tema süü on veel kindlaks tegemata. Esmalt tuleb oodata eeluurimise tulemused ja alles siis saab võtta seisukoha nõukogu vastutuse ja õiguslike aluste osas.

Kui uurimise käigus ilmneb, et nõukogu ei ole täitnud temale pandud ülesandeid, siis kannavad nõukogu liikmed selle eest vastutust. Eestiski kehtib süütuse presumptsioon.

Äriseadustiku kohaselt on nõukogu liikme vastu esitatava nõude aegumistähtaeg viis aastat. Andkem aega kompetentsetele inimestele oma tööd teha, et selguksid pisiasjad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing