Nõiariigi peremeest kisub kändude ligi

Väinu Rozental 17. mai 2006, 00:00

Eelmise aasta juuni algul esimesi puhkajaid võõrustanud turismitalu OÜ Uhtjärve Ürgoru Nõiariik peremehe Värtoni arvestuste kohaselt kulutab ta Tallinna ja Urvaste vahet sõitmisel bensiinile aastas umbes 40 000 krooni. "Mind lihtsalt kisub siia," tunnistab Värton, miks ta on igal reede õhtul keeranud autonina Võrumaa suunas.

Kui eelmise aasta suve alguseni võeti 260 kilomeetri pikkune sõiduots ette kogu perega, siis nüüd pendeldab Tallinna ja Urvaste vahet Aivo Värton üksinda. Tema elukaaslane Maria Vahtel kolis tütrega päriselt maale, et hoida turismitalul elu sees. Aivo Värton meelitas kodukanti tagasi ka oma venna Anti pere. Reisilaevadel Victoria ja Regina Baltica ning Tartu Wilde kohvikus kokaametit pidanud Anti üllatab nüüd külastajaid nõgesesupi, lehmakoogi ja muude maitseelamustega.

"Läksime Aivoga õnne otsima linna, kuid leidsime õnne hoopis siin," on Maria Vahtel rahul, et loobus müüjaametist Tallinnas. "Minu hing on rahul siis, kui turistid on majas, ja turistid on meie teenindusega rahul."

Aivo Värton hakkas lagunenud talumajast turismitalu ehitama kolm aastat tagasi. Esimese neljakohalise majutushoonena valmis kändudele ehitatud palkmaja. "See meenutas kanajalgadel nõiamaja ja sellest tärkas mõte, kuidas oma äriideed müüa," räägib Värton. Nõiariigi idee meeldis ka EASile, mis eraldas stardikapitaliks 169 000 krooni.

"Autoga metsa vahel sõites otsivad silmad vaid kände," tunnistab Aivo Värton. "Kui Lõuna-Eestis varastatakse metsa, siis tunnistan - mina varastan kände." Kännud kuluvad nõiamajade vundamendipostideks ja skulptuurideks.

Urvaste vallavanem Kurmet Müürsepp tunnistab, et Uhtjärve nõiariik on praegu ainus turismitalu vallas. "Olen teisi ärksamaid talumehi õrritanud, et kuidas te saate vaadata pealt, kui Aivo koorib turiste ja teie mitte," muigab Müürsepp ja lisab, et paar kodumajutust on valda juurde tekkimas.

Veerandsada aastat tagasi oma lastele nõiamaja ehitanud Tartumaa turismitalu peremees Vallot Kaasik patenteeris oma ehitise paar aastat tagasi. "Nõiamaja on pillirookatusega ja kanajalgadel seisev ristpalkmaja," ütleb ta.

Kaasiku kinnitusel ei tunne ta kadedust, kui keegi tema välja mõeldud nõiamajast parema maja teeb.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing