USA avalikustas video Pentagoni ründamisest

Gert D. Hankewitz 17. mai 2006, 09:03

USA valitsus avalikustas esmakordselt Pentagoni valvekaamerate salvestise 2001. aasta terrorirünnakust, kirjutab ETV24.

American Airlines"i reisilennuk Boeing 757 oli üks neljast lennukist, mille al-Qaeda terroristid tol saatuslikul päeval kaaperdasid ja erinevatesse sihtmärkidesse saatsid.

Kui Maailma Kaubanduskeskuses rammimised ja järgnenud õudused, tulekahju ning majade kokkuvarisemine toimusid peaaegu et otse eetris, siis veidi hiljem toimunud Pentagoni ründamisest pole varem videopilti nähtud, kuigi 2002. aastal avalikustati küll mõned fotod.

Mõned vandenõuteooriad väitsid koguni, et rünnakut al-Qaeda poolt Pentagonile ei toimunudki, vaid USA korraldas sealse plahvatuse ise, et sündmus dramaatilisem oleks.

Juriidiliste õiguste järgmist jälgiv rühmitus Judical Watch nõudis video avaldamist vastavalt teabevabaduse seadusele kohtu kaudu juba 2004. aastal, kuid USA valitsus keeldus, kuna video oli osa asitõenditest rünnakutega seoses USAs ainsana kohtu alla antud Zacarias Moussaoui kohtuprotsessil.

Rühm andis uue nõude sisse selle aasta veebruaris ning sai lõpuks soodsa vastuse - video lubati avalikustada Moussaoui protsessi lõppu. Moussaoui mõisteti eluks ajaks vangi selle selle kuu alguse poole.

Vaatlejate hinnangul on video avalikustamisest Bushi administratsioonile rohkemgi kasu, kui vaid vandenõuteooriate ümberlükkamisel - see meenutab eredalt ligi viie aasta taguseid sündmusi ja põhjendab, miks USA on terrorismivastases sõjas.

11. septembril 2001 hukkus USAs 3000 inimest, Pentagoni rünnakus sai surma kokku 184.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing