Uus tollideklaratsioonide süsteem COMPLEX tõrgub kuu lõpuni

17. mai 2006, 15:36

Uus tollideklaratsioonide süsteemi COMPLEX töös, mis võeti kasutusele 1.maist, esineb tõrkeid, mis Maksu- ja Tolliameti teatel kestavad kuu lõpuni.

„Kuigi teeme omalt poolt kõik, et probleemid lahendada, palume tähele panna, et üleminek uuele süsteemile ja süsteemi seadistamine kestab kuni kuu lõpuni,” seisab ameti pressiteates. Kuigi COMPLEX põhimõtteliselt toimib, esineb hetkel süsteemi töös lühiajalisi tõrkeid ja katkestusi.

MTA teatel on tegemist väga mahuka infosüsteemi vahetusega, millega on ühendatud terve rida teisi alamsüsteeme. „Tollideklareerimine kui protsess on keeruline ja infosüsteemina koosneb paljudest erinevatest omavahel liidestatud, erinevatel aegadel ja erinevate arendajate poolt tehtud süsteemidest ning probleem ühes nendest või nendevahelises liideses võib mõjuda halvavalt kogu protsessile,” seisab ameti pressiteates.

COMPLEX väljatöötamist rahastati riigieelarvest ning see on läinud maksma ligikaudu 5,7 miljonit krooni.

Tänane Äripäev kirjutas, et mitme tolliagendi sõnul oli eile peaaegu kogu päev süsteemi sisse saada võimatu või väga raske. Ligi 50 firmale teenust pakkuva OÜ Combidek Logistik tollideklarant Heidi Kangro rääkis, et 2-3 esimest päeva oli õnneasi, kui üldse deklaratsiooni edastada sai, kuid nüüd on olukord veidi paranenud.

'Kliendid on närvilised,' ütles OÜ IK Speditor Groupi tolliagent Annika Viitak ja lisas, et algus oli väga nutune ning kehvad kogemused jätkuvad: kord ei lase süsteem sisse, kord viskab poole pealt välja.

NT Logistika tolliagendi Merike Haljase sõnul on tõrkeid töös iga päev. Firmal on suured kliendid Eestis, kes impordivad Venemaalt metsa. 'Vagunid seisavad, ei saa kaupa vabaks laadida,' kurtis Haljas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing