Börsikommentaar: Kole päev ka Tallinnas

18. mai 2006, 15:07

Tänane börsipäev Tallinnas kujunes koledaks. Ka Eesti Ehituse aktsia debüüdist oleks võinud enamat loota.

Päevakangelase Eesti Ehituse aktsia hind tõusis 5,9 protsenti, 6,07 euroni ehk 94,97 kroonini. Aktsiaga tehti 344 tehingut ja 49,4 mln kroonine käive.

Ma ei uskunud, et spekulandid nii läbematult aktsiat müüma hakkavad. Selle IPO järel võib küll esitada küsimuse – kas ikka tasub jännata börsile tuleva aktsia emissoonis osalemisega. Järgmistel börsile tulijatel võib minna raskeks. Mind häiris see, et aktsiad müüdi ostupoolel kõrgema hinnaga, kui parim hind.

Varjatud kogusele lisaks võiks arvata, et tegu oli ka varjatud hinnaga tehingukorraldustega. Varjatud kogusega tehingukorraldused on mõeldud selleks, et suurt aktsiakogust saaks müüa ilma hinda paigalt liigutamata.

170 Eesti Ehituse aktsiat pole suur kogus. Kui see aktiivse aktsiaga turul on abiks, siis viletsa likviidsusega aktsia puhul massiline varjamine loob moonutatud ettekujutuse aktsia ostu-müüginõudlusest.

Vaatasin toimunut kõrvalt – ei osalenud ei emissioonis ega teinud ka täna tehinguid.

Võib-olla vajutas aktsiale pitseri eile õhtul avaldatud Merko Ehituse majandustulemused ja negatiivsetes värvides ehitusturu tulevikunägemus. Merko Ehituse aktsia hind langes 6,21 protsenti, 240,96 kroonini ehk 15,40 euroni.

Lisaks Eesti Ehituse aktsiale tõusis veel Rakvere Lihakombinaadi aktsia hind (+1,43%, 44,44 krooni ehk 2,84 eurot), Farmaatsiatehase aktsia ja Klementi aktsia hind ei muutnud, kõigi teiste aktsiate hinnad langesid. Võib-olla avaldas oma järellainetusena mõju muu maailma negatiivne foon, aga võibolla hakkab pidu meie tänavas läbi saama.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing