Kivisildnik papa Jannsenist

Ülle Hallik 19. mai 2006, 00:00

Pärnus loodud Mart Viisitamme nimeline Pauerpointi Teater mängib täna linnavalitsuse kultuuri- ja haridusosakonna saalis kurbmängu "Johann Woldemar Jannsen ehk Rahvavaenlase Hind", autori ja teatri direktori Sven Kivisildniku sõnul räägib see reetmisest, juhmusest, pugemisest, religioossetest kinnisideedest ja orjamentaliteedist - ühesõnaga Eesti asjast.

"Kui inimene teab, mis on teater, ja teab, mis on PowerPoint, siis on tal olemas ka ettekujutus, mis on Pauerpointi Teater," selgitas Kivisildnik trendika meedia kasutamist sõnumi edastamisel. Diskussiooniteatri formaat võimaldab aga publikul etenduses aktiivselt osaleda.

PowerPointi slaidišõud ja ajaloolisi fakte kasutades arutleb Kivisildnik Jannseni näitel ja oma intrigeerival moel kultuuriteemadel. Vaatab tagasi minevikku, käib ringi olevikus ning toob paralleele igal ajal loodud koopiakunsti "taieste" vahel. Jannseni elu ja loominguga põhjalikult tutvunud Kivisildnik möönis, et tegu on huvitava persooniga, kes tegi pea kõike valesti. Kogu Jannseni looming koosneb aga koopiatest, peamiselt vähetuntud kristlike saksa luuletajate tõlgetest.

Kivisildnik lõi loo Pärnu linnavalitsuse tellimusel Johann Voldemar Jannseni sünniaastapäeva peoks, selle esiettekanne oli teisipäeval traditsioonilise aiapeo järel Koidula muuseumi klassitoas. Üllitis sündis Pärnu muuseumi projektijuhi Karol Kallase initsiatiivil ning on tema sõnul plaanis tuua sügisel lavale ka näitlejatega.

Kallas on kirjanikuga varemgi koostööd teinud - tellinud feminismiteemalise näidendi. Selle tulemina valmis "Olovernes", mis etendus Tallinna kinomajas Areena teatri esituses.

Vajaduse uue teatri sünniks tingis Kivisildniku kinnitusel riigiteatrite võimetus kunsti teha, sest raha kulub enamjaolt ametnike ülalpidamiseks. "Ühe näitleja kohta tuleb viis-kuus ametnikku, kes tahavad palka saada ja ilusa autoga sõita," selgitas ta ja lisas, et tõeline kunst sünnib väikestes teatrites.

Kivisildniku Pauerpointi Teater kannab Pärnu võimuloleva linnapea Mart Viisitamme nime kummardusena võimule. Viisitamm ise on öelnud, et peab suureks tunnustuseks, kui juba ametiaja alguses teatrile tema nimi pannakse. Sven Kivisildniku loomingut ja panust Pärnu kultuuriellu hindab ta kõrgelt.

Kurbmängu "Johann Woldemar Jannsen ehk Rahvavaenlase Hind" mängitakse Pärnu linnavalitsuse kultuuri- ja haridusosakonna saalis täna õhtul algusega kell 19, sissepääs on tasuta. Lavastusel on ka oma kodulehekülg, selle aadress on papajannsen.googlepages.com.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:39

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing