Tõnis Mägilt otse ja otsekoheselt juurtest ja unistustest

Tiina Kolk 19. mai 2006, 00:00

"Müümata naer" on kaunis ja tundeelamuslik raamat Tõnis Mäe elust ja loomingust. Armastatud laulja kõneleb oma lapsepõlvest, kujunemisaastatest, muusikuteest, eneseleidmisest.

Lugeja ees kangastub aeg viivudes, panoraam vilksatustes, portree läbi selle, mis tegelikult autori hinge puudutab - on see siis välja öeldud või ei. On meenutusi, kuid samavõrd ka tänast päeva. On laule, on luulet ja lugusid. On olupildikesi, kuid ka kohtumisi tundmatuga. On ootamatuid seoseid ja küllaga ruumi lugejale piltide vahel liikumiseks.

Tõnis Mägi kõneleb ses raamatus otse ja otsekoheselt. Lapsest ja kraadest, staarist ja laulikust, näitlejast ja isast. Iseendast ja oma maailmast - juurtest ja unistustest. ""Müümata naer" on ise kui laulude kava, mälupiltidest sündinud ja nendeks saav," kirjutab Berk Vaher teose saatesõnas.

Enne laule on pildid, ütleb Tõnis Mägi. Minu arvates ongi nad Berk Vaheriga raamatu kokku pannud kui portreefilmi, mille igast kaadrist (fotodest, tekstidest, nootidest) aimub sügavat allteksti, erutavat südamevärinat - sedasama, mis paneb inimesi ikka ja jälle kunstiteoseid nautima, head pilti või teatrietendust vaatama, muusikat kuulama.

Usun, et Tõnis Mäe mõtisklused igipõliselt tähtsatest lihtsatest asjadest ning armsatest inimestest suunavad ka lugeja mõtteid samadele radadele, et võtta aeg maha ja olla iseendaga, rõõmustada iga uue hommiku üle.

"Müümata naer" ei ole ainult meeleoluraamat. Teoses on avaldatud Tõnis Mäe tuntumate laulude noodid, mõned tema kirjutatud luule- ja proosaminiatuurid ning kronoloogia (laulud kogumikel ja teiste artistide albumitel, teatrietendused, filmid ja videosalvestused).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:39
Otsi:

Ava täpsem otsing