Uje TerraMater

Tea Lajal 19. mai 2006, 00:00

See piir on sama hajuv kui eraldusjoon maitseskaala teises, võimsamas servas, kus tuleb valida maitsejõu ja agressiivsuse vahel. Kui veinil on isikupära, leiab selle piiri aga kergesti üles.

Kõige lihtsam ja tavapärasem, mida veinimeister valmiva veiniga teha saab, on säilitada marjasordi algne iseloom. Veidi keerulisem töö on sobitada viinamarjamaitseid kokku tammelisandiga; kõik marjad tammest eralduva pargi, põletusrösti ja vaniljega kokku ei sobigi (näiteks Sauvignon Blanc). Kõige keerulisem on erinevaid marjasorte omavahel kokku sobitada nii, et moodustuks uus ja harmooniline maitse. Niisuguse riski võtavad ette paljud veinitootjad, kuid tõelisi õnnestujaid on vähe, üks õnnelikest on ka TerraMater.

TerraMateri pealtnäha noor veinimeister on Bordeaux' tippmõisa kogemustega ning vastupidiselt välisele tagasihoidlikkusele tegutseb julgelt nn riskialal: loob ühe marjasordiga veinide kõrvale erilisi seguveine. Hea näide kahe marjasordi iseloomude kokkusobitamisest on TerraMateri seguvein Zinfandelist ja Shiraz'st.

Zinfandel ehk Dalmaatsia rannikult läbi Itaalia Ameerikasse jõudnud Primitivo on üks mitmekülgsema aroomiskaalaga veinimarju terves maailmas, õigemini: Zinfandlil võib olla mitu nägu. Maitseõpik annab talle järgmised tunnusmaitsed. Vürtsid: must pipar, nelk, kaneel, pune; puuviljasus: alates jõhvikast, maasikast, vaarikast kuni mustsõstra, mureli, ploomi, kuivatatud ploomi ja rosinani; lilled: kannikesed, roosid; noor vein: rohelised oad, artišokid, roheline paprika, piparmünt ja eukalüpt; laagerdunud vein: pähkel, šokolaad, seeder, toores tammepuit. Kreemised toonid tekivad peale teist käärimist. Ameeriklased kui Zini loojad on veendunud selle võludes: "Sa võid kõhelda või kahelda, aga see maitse lihtsalt hakkab meeldima."

Shiraz' ehk vana hea Syrah' (Rh?ne'i orus) tunnusmaitsed on järgmised. Vürtsid: puusuits, rosmariin; puuviljasus: vaarikad, põldmurakad, mustsõstrad, ploomid; lilled: aednelk, kannikesed; laagerdunud vein: uluk, nahk, maised toonid, šokolaad, tubakas (Austraalias pipar). TerraMateri veini aroomides on olemas nii Zinfandel kui Shiraz ning tunnusmaitseid otsima hakates leiate üles vähemalt pooled. TerraMateri kõikide veinide puhul on maitsetasakaalu kõrval tähtis roll aroomide intensiivsusel, kindlasti ei ole need veinid tagasihoidlikud, nad elavad.

TerraMater alustas kaasaegse veinitootjana tegevust 90ndate keskel, pärast seda, kui kolm soliidses eas põikpäist õde jõudsid kokkuleppele isast maha jäänud ettevõtmise osas. Otsustati mitte ainult meenutada ilusaid lugusid tublist vanaisast, vaid jätkata ta tööd. Koduvaldusi ei tükeldatud ja otsiti toetajaid oma linnastunud laste hulgast. 1996. aastal avati uus kaasaegne veinitehas ning loodud kaubamärk TerraMater viidi otse välismaale. TerraMateri viie veinisarja tipuks on "Unusual", milles muuhulgas seguvein Cabernet'st, Shiraz'st ja Zinfandelist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:39
    Otsi:

    Ava täpsem otsing