Eesti rakuteadlane sai 14,6 miljoni krooni suuruse stipendiumi

22. mai 2006, 16:07

Biomeditsiinifond Wellcome Trust otsustas anda TÜ vanemteadur Mart Loogile 14,6 miljoni krooni suuruse stipendiumi, teatas Tartu Ülikool.

Maailma suurim heategevuslik biomeditsiinifond Wellcome Trust otsustas anda TÜ vanemteadur Mart Loogile 14,6 miljoni krooni suuruse International Senior Research Fellowship’i stipendiumi, et edendada viie aasta jooksul Loogi uurimislaboris rakkude pooldumise signaalide uurimist.

TÜ Tehnoloogiainstituudi molekulaarbioloogia vanemteadur Mart Loog uurib teatud tüüpi valgumolekule, mis toimivad molekulaarsete lülititena raku pooldumist kontrollivas süsteemis. 'Põhiline eesmärk on aru saada rakkude pooldumist reguleerivate signaalide loogikast, signaalide võrgustiku topoloogiast ja lülitusmehhanismidest. Sellest oleks väga laialdane kasu paljudele tegevusaladele, kaasa arvatud ravimite disainimisele,' selgitas Loog uurimistöö rakenduslikku potentsiaali Tartu Ülikooli kodulehel.

Tehnoloogiainstituudi direktori Mart Ustavi sõnul on Wellcome Trusti grandi näol tegemist otseinvesteeringuga Eesti teadusesse, mis oluliselt tugevdab Tartu Ülikooli tegevust proteoomika ja biomeditsiini valdkondades ning loob esmaklassilised tingimused veel ühele töörühmale. 'Mainekad välismaised organisatsioonid arvavad, et meie instituuti ja Eesti teadusesse tuleb investeerida suuri summasid. Meie oma kodune teadusfinantseering peaks sellega sammu pidama,' lisas Ustav.

Mart Loogi teadustöö sai kõrge tunnustuse ka eelmise aasta detsembris, kui Howard Hughes Medical Institute (HHMI) ja Euroopa Molekulaarbioloogia Organisatsioon (EMBO) andsid Mart Loogile ning veel viiele Kesk-Euroopa teadlasele 225 000 USA dollari suuruse grandi iseseisva uurimislabori käivitamiseks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing