Toll tõkestas Lõuna-Eestis üle 51 000 liitri ebakvaliteetse kütuse müügi

22. mai 2006, 15:15

Maksu- ja tolliamet teatas, et tõkestas viimase kahe nädala jooksul Lõuna-Eestis kokku neljast tanklast kokku üle 51 000 liitri ebakvaliteetse kütuse müügi.

Lõuna maksu- ja tollikeskuse tollikontrolli ametnikud avastasid 9. - 18. mail neljast tanklast kokku 51 023 liitrit kütust, mis ei vastanud kütusekvaliteedi normidele. Kütus oli ebakvaliteetne peamiselt kõrge väävlisisalduse ja madala leekpunti osas. Nimetatud nõuetele mittevastava kütuse kasutamine toob kaasa kahjulike ainete eraldumise keskkonda ning automootorite liigse kulumise. Samuti on nõutust madalama leekpunktiga kütus plahvatusohtlikum.

Lõuna maksu- ja tollikeskuse tollikontrolli juht Andres Kruusimägi ütles, et tolli ülesanne on kontrollida, et kütus vastaks kehtestatud normidele, see on nii autojuhtide kui ka keskkonna huvides. Kruusimägi lisas, et viimasel ajal on toll ebakvaliteetset kütust avastanud üsna tihti. 'Tanklad peaksid olema tähelepanelikumad ja ostma kütust ainult kindlate partnerite käest. Mittesoovitav on soetada kütust tundmatu firma käest,' rõhutas Kruusimägi. Ta lisas, et tanklapidajatel on ka endal võimalik mõistlike kulutustega veenduda soetatava kütuse kvaliteedis, kontrollides kütuse põhinäitajaid nagu väävel ja leekpunkt või bensiinide puhul hapnikuühendite sisaldus.

09. mail kontrolliti Tartus asuvat tanklat, kus normidele ei vastanud väävlivaba diiselkütus, kuna väävlisisaldus müüdavas kütuses oli 26 mg/kg kohta. Lubatud väävlisisaldus on 10 mg/kg kohta. Toll peatas kokku 7960 liitri ebakvaliteetse kütuse müügi antud tanklas ning juhtunu suhtes algatati väärteomenetlust.

09. mail kontrolliti Lõuna liikuva rühma ametnike poolt Valgamaal asuvat tanklat. Kontrollimise käigus võeti proovid väävlivabast diislikütusest ja diislikütusest väävlisisaldusega kuni 50 mg/l. Vastavalt proovivõtu-ja analüüsiaktile ei vastanud proovid nõuetele, väävlivabas diiselkütuses oli leekpunkti näitaja oli lubatud 55 asemel 24,5. ning tavalises diisel kütuses oli väävlisisaldus lubatud 50 mg/l asemel 69 mg/l kohta. Tõkestati kokku 8014 liitri diislikütuse müük ning 6072 liitri väävlivaba diislikütuse müük.

10. mail kontrolliti Võrus asuvat tanklat, kust avastati 25 505 liitrit nõuetele mittevastavat kütust, mille leekpunkt ei vastanud diislikütuse standardile. Väävlivaba diislikütuse (kogus 7359 liitrit) leekpunkt oli 26,8 ning diisel formula (kogus 18146 liitrit) leekpunkt 28,8. Lubatud näitaja on 55. Juhtunu suhtes algatati väärteomenetlust.

12. mail kontrolliti Võrumaal asuvat tanklat, kus peatati kokku 3472 liitri nõuetele mittevastava diislikütuse müük, kuna kütuse leekpunkt (22,7) ei vastanud diislikütuse standardile. Lubatud näitaja on 55. Juhtunu suhtes algatati väärteomenetlust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing