Maksu- ja tolliametnikele palka

Ilmar Tagel 23. mai 2006, 00:00

Maksu- ja tolliamet täidab riigis ja ka ELis tähtsat missiooni. Ameti tööst sõltub otseselt riigieelarvesse maksude laekumine, ühiskonna ja majanduse kaitsmine, turvaline ettevõtluskeskkond, rahvusvahelise transiidi sujuvus, riigi maine. Seni on maksu- ja tolliamet püstitatud ülesannetega edukalt toime tulnud. Samas ei ole valitsused maksnud korralikku palka. Suhtumist iseloomustab kujukalt see, et maksu- ja tolliameti 2006. a eelarveressurss töötasuks on 13,45 mln kr väiksem kui 2003. a. Hämmastav on, et 2004. ja 2005. a viidi ametis koondamised läbi töölejäävate ametnike palgafondi arvel.

Koondamisteks kulutati sellest ligi 13 mln kr. Olukord oli drastiline 2004 ja 2005, kui ameti palgafond oli vastavalt 33 mln ja 19,7 mln kr väiksem kui teenistujate töötasukulu 2003. a. Tänu praegusele rahandusministrile Aivar Sõerdile eraldati ametile küll 2006. a personalikuludeks 9,5 mln kr enam kui 2005. aastaks. See aga ei korva palgafondi aastatepikkust kahanemist.

Viimastel aastatel lahkuvad paremad töötajad ametist madala töötasu tõttu. Paljud kasutasid selleks ära maksu- ja tolliameti liitmist ning sellega kaasnenud võimalust saada koondatud.

Möödunud aastal lahkus ametist 177 ametnikku, sh Lõuna maksu- ja tollikeskusest 50 ametnikku (voolavus 12,7%). Käesoleva aasta I kvartalis lahkus ametist juba 65 ametnikku.

Praegu ELi välispiiril Narva maanteepiiripunktis tollis töötava nooreminspektori ametipalk on 4830 krooni. 119-l otsest maksuhalduri tööd tegeval ametnikul on 21. palgaaste ning 5250kroonine ametipalk. Seda on häbematult vähe.

Palun valitsust ja Riigikogu näha ette 2007. a riigieelarves (juhul, kui tuleb 2006. a lisaeelarve, ka selles) täiendavad rahalised vahendid maksu- ja tolliametnike ametipalkade tõstmiseks. Taastada tuleks ka tulemustasu. Ameti edukast tööst oleneb, kas riigil jätkub raha teiste riigiametnike palkade tõstmiseks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing