NYSE kavandab Euroopa-USA ühendbörsi

Sirje Rank 23. mai 2006, 00:00

Maailma suurim börs pakub Euronexti aktsia eest 0,98 oma aktsiat pluss 21,32 eurot rahas. Kui Euronexti aktsionärid pakkumise vastu võtavad, tekib ligi 20 miljardi dollarilise turuväärtusega börsihiid.

Euronext on Euroopa suuruselt teine börs peakorteriga Pariisis, mille aktsiatehingute käive koos NYSEga küüniks kuus 2,1 triljonile dollarile. See ületab NYSE USA rivaali Nasdaqi käibe kaks korda.

Tehing liidaks 214aastase ajalooga NYSE Euronexti alla koondunud Pariisi, Amsterdami, Brüsseli ja Lissaboni börsiga. Samuti kuulub Euronextile Euroopa suuruselt teine derivatiivide ehk tulevikutehingute turg Liffe, kus kaubeldakse optsioonide ja futuuridega.

NYSE pole aga Euronexti ainus kosilane. Konkureeriva pakkumise on teinud ka Frankfurdi börsi operaator Deutsche Börse, mis alles läinud nädalal kinnitas oma huvi ja uuendas pakkumistingimusi. Tänasel Euronexti aktsionäride üldkoosolekul on seega valida, kas toetada ühinemist Saksa börsiga ja selge Euroopa turuliidri tekkimist või anda roheline tee esimese üleatlantilise börsi tekkeks. Euronexti juhtkond pooldab väidetavalt viimast. Ühendfirma nimeks saaks NYSE Euronext.

"NYSE Euronext oleks maailma kõige likviidsem ja tõeliselt globaalne finantsturg, mis pakuks ainulaadseid eeliseid investoritele ja emitentidele USAs, Euroopas ja üle maailma," ütles eile NYSE Groupi tegevjuht John Thain. Loodetav sünergiaefekt on ca 375 miljonit dollarit, vahendas Bloomberg.

NYSE huvi on laieneda Euroopasse ning tugevdada positsiooni derivatiivide turul, kus kasv on kiirem ja kasumid suuremad kui aktsiatega kauplemisel. Euronextile lisab aga partnerlus NYSEga atraktiivsust firmade jaoks, mis on huvitatud USA investorite rahast, kuid mitte USAs karmistunud börsireeglite täitmisest. Nii näiteks on paljud Vene firmad eelistanud viimasel ajal oma aktsiad noteerida Londoni börsil.

Analüütikud ennustavad Euronexti tehingust maailma börsidel uut konsolideerumiste lainet, sest investorid nõuavad järjest madalamaid kauplemiskulusid ning rohkem võimalusi väärtpaberitehinguteks eri ajavööndites.

NYSE ja Euronexti võimalik liit suurendab survet omakorda Londoni börsile, mis on seni tagasi tõrjunud rea ostupakkumisi, sh Euronextilt ja Deutsche Börselt. Praegu käib vägikaikavedu Nasdaqiga, mille pakkumine märtsis tagasi lükati.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing