Keskfraktsiooni karmi korra põhjendus seisab savijalgadel

Ralf-Martin Soe 24. mai 2006, 00:00

Tegelikult selgub aga Tallinna linnavolinike haridustaset vaadates, et proportsionaalselt ei ole keskerakondlased sugugi vähem haritud kui nii mõnigi teine volikogu fraktsioon. Keskerakonna fraktsiooni 32 liikmest on kõrgharidus puudu neljal ehk kaheksandikul. Samas on kõrghariduseta liikmeid ka Isamaaliidu ja sotsiaaldemokraatide ridades. Ainus erakond, kus kõik volinikud on kõrgemalt haritud, on Reformierakond.

Keskfraktsiooni liikme, koolidirektor Märt Sultsi sõnul on keskerakondlased linnavolikogus seinast seina haridustasemega. "Ühed räägivad eesti keelt, teised vene keelt, osa räägib eesti-vene keelt, kuid ei saa mitte millestki aru," selgitab Sults.

Linnavolikogu kodulehekülje andmetel laevamehaaniku haridust omava keskerakondlase Tõnis Bittmani ajab fraktsiooni plaan aga kurjaks.

"Kas ma olen Sultsist kuidagi lollim?" küsib Bittman. "Mul on lõpetamata kõrgharidus."

Bittman oli üks esimesi, kes kirjutas kavandatavale kodukorrale vastulause. Kirjalikult on vastuseisu avaldanud veel neli liiget.

Bittman meenutab, et kui tal oli hiljuti fraktsiooni poliitikale vastupidine arvamus, sai ta kõvasti nahutada. "Elmar Sepp ütles mulle, et ma pole lihtinimene, vaid poliitik," räägib ta.

Keskfraktsiooni loodava kodukorra järgi ei tohi volikogu liige istungilt kordagi puududa, ühekordne puudumine tähendab volituste peatamist kolmeks kuuks. Fraktsioonile vastu hääletamine võib tähendada volikogust väljaviskamist.

Üleeile veel Tallinna linnavolikogu Res Publica fraktsiooni esimehe ametis olnud, samuti veel kõrghariduseta Rain Veetõusme sõnul võib vastuolu tekkida siis, kui volinik ei tohi hääletusel osaleda, näiteks kuna see puudutab tema majanduslikku seisu, kuid uue kodukorra järgi ei tohi ta hääletamisest ka puududa.

"Viimati käis üks keskfraktsiooni volinik istungil maskiga, et teisi mitte nakatada," toob Veetõusme näite sellest, et keskfraktsioonis tuleb ka haigena istungist osa võtta. Täna Veetõusme enam volikogus ei toimeta ning seega pole Res Publical Tallinnas ühtegi kõrghariduseta volinikku.

Märt Sults ütleb, et opositsioonierakonnad käivad kohal nii, kuidas jumal juhatab.

"Isamaaliit tuleb istungile kohale, solvab kõik ära, mis vähegi võimalik, ja läheb minema," räägib Sults.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:01

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing