Leedu tahab naftatehase poolakatele müüa

Sirje Rank 25. mai 2006, 00:00

PKN Orlen pakub Jukosele kuuluva 53,7% aktsiate eest ligi 1,5 miljardit dollarit ning on valmis maksma veel miljard dollarit, et välja osta ka Leedu valitsusele kuuluv osalus. Lisaks lubab Poola investor investeerida miljard dollarit Maþeikiai naftatöötlemistehase moderniseerimisse, kirjutas eile majandusleht Biznes & Baltija.

Konkureerivad pakkumised esitasid Maþeikiu Naftas Jukosele kuuluva osaluse ostuks ka Vene naftakompanii Lukoil, mis pakkus 980 miljonit dollarit, Vene-Briti naftakontsern TNK-BP, mille pakkumise suurus oli ligikaudu 600 miljonit dollarit, ning Kasahstani riiklik kütusekontsern KazMunaiGaz - 1,2 miljardit dollarit. Viimast peeti Kasahstani naftavarude tõttu kõige ahvatlevamaks.

Eile ütles KazMunaiGazi Leedu kontori asedirektor Oleg Libman, et firma suurendab oma pakkumist. "Püüame veel teha kõik võimaliku kontrollpaki omandamiseks," ütles Libman agentuurile Bloomberg.

Poola investori puudus on, et tegemist on üksnes naftat töötleva kontserniga, kel endal toormevarud puuduvad.

Jukos pani Maþeikiu Nafta osaluse Vene maksuameti suure maksunõude katteks müüki läinud aasta alguses. Jäänud on aga veel üks takistus. New Yorgi pankrotikohus keelas aprillis Jukose ajutise pankrotihalduri taotlusel firma varade müügi. Jukos taotles läinud nädalal keelu tühistamist, teatades kohtule, et on leidnud ostja, kelle pakkumine on jõus 26. maini. Kui kohus keeldu ei muuda, kukub tehing läbi ja siis võib Leedu riik Jukose aktsiad hoopis taasriigistada. Seda Leedu peaminister sel nädalal ei välistanud ning ka Leedu president Valdas Adamkus ütles, et taoline käik on võimalik, ehkki ebasoovitav.

Täna peaks New Yorgi kohus tegema müügikeelu osas uue otsuse. Kui kohus keelu kõrvaldab, allkirjastatakse kontrollpaki müügileping, ütles agentuurile Reuters Leedu peaministri pressiesindaja. Leedu valitsus on valmis samale investorile müüma ka 30% oma 40,66% osalusest Maþeikiu Naftas.

Maþeikiu Nafta on Balti riikide ainus naftatöötlemistehas ning suurim Balti turu kütusega varustaja. Peale tehase kuuluvad Maþeikiu Naftale Butinge naftaterminal ja torujuhe. Läinud aastal teenis firma rekordilise kasumi, 886 miljonit litti. Firma arvele langeb 20% Leedu SKPst.

Poola PKN Orlen on üks suuremaid kütusekontserne Kesk-Euroopas. Peamine huvi Leedu Maþeikiu Nafta omandamisel on takistada selle minekut Vene firmade kätte, kes saanuks seda kasutada sillapeana Poola kütuseturule tungimiseks.

Biznes & Baltija kirjutas aga eile, et Leedu valitsus on Poola investori eelistamisega astumas samale rehale kui Maþeikiu Naftat poliitilistel kaalutlustel USA investorile Williams International müües. Ka USA investoril ei olnud oma toormevarusid, mis viis lõpuks selleni, et Williams International müüs oma osaluse Maþeikiu Naftas Vene naftakompaniile Jukos.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing