90ndate prominent on tänane kohtualune

Kristi Malmberg 26. mai 2006, 00:00

Uljas 1990ndate äritegevus päädis sel nädalal taas ühe lahendusega, mille kohus peagi kinnitab. Concordia ülikooli pankrotti ajanud Mart ja Mari-Ann Susi leppisid prokuröriga kokku, et on nõus tingimisi vangistustega ning loobuvad ülikooli rahaga ostetud ja ülesehitatud Kolu mõisast.

Ühest ühiskonnakorrast teise minekuga kaasneb alati normituse periood. Need on aastad, kus vajalikud seadused võivad küll juba kehtida, kuid nendest kinnipidamine pole veel iseenesestmõistetav. Selline aeg sünnitab tegelasi, kellest riigi arenedes saavad prominentsed kohtualused.

2000ndad aastad on toonud vangalakaristusi just sedasorti kunagistele prominentidele. Maapanga eksjuht Malle Eenmaa valis reaalse vanglakaristuse, istus oma aja ära ja tegi elus kannapöörde. Nüüd juhib ta heategevusfondi Dharma. ERA Panga eksjuht Andres Bergmann veetis trellide taga veidi üle aasta, asus siis leiba teenima reatöötajana ühes teedeehituse ja -remondiga tegelevas firmas ning hoiab madalat profiili.

Samuti pole kunagisest Hüvitusfondi finantsjuhist Andres Männartist peale 2003. aasta süüdimõistvat kohtuotsust suurt midagi kuulda olnud. Hüvitusfondile aktsiamängudega 22,5 miljonit krooni kahju tekitanud Männarti mõistis kohus vangi kaheks aastaks. Need on vaid mõned näited 1990ndate uljaspeadest. Uus sajand on toonud uue aja. Loodetavasti. Uskuda ju ikka võib, et liialt julgelt seaduste piire venitavaid või neist üleastuvaid äritegelasi jääb järjest vähemaks. Usku suurendab asjaolu, et vähemalt osa maksudest kõrvalehiilimisi, ametiseisundi kuritarvitamisi ja suisa riisumisi jõuab kohtulahendi ja vanglakaristuseni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing