Valitsus soovib uuendada majandussüütegusid puudutavat karistusõigust

Liis Kängsepp 25. mai 2006, 10:31

Valitsus kiitis heaks justiitsministeeriumi poolt koostatud seaduse eelnõu majanduskuritegusid puudutava karistusõiguse eriosa muutmiseks.

Eelnõuga täpsustatakse ka ametialaste, majandus- ja intellektuaalse omandi vastaste kuritegude koosseise, teatas valitsus.

Autoriõiguse seaduse, rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse, konkurentsiseaduse, karistusseadustiku, relvaseaduse, maksukorralduse seaduse, väärteomenetluse seadustiku ja elektrituru seaduse muudatused käsitlevad majandustegevuses esinevaid rikkumisi ning on eelkõige suunatud seniste laiade ehk niiöelda „kummist“ koosseisude täpsustamisele.

Justiitsministeeriumi kinnitusel on eelnõu põhieesmärgiks majandustegevuses esinevate süütegude koosseisude ja sanktsioonide muutmine selliselt, et need vastaks põhiseaduslikele printsiipidele ning Eesti tänasele ärikeskkonnale.

Suurematest muudatustest, mis eelnõuga ette pannakse, võib välja tuua ametialaste kuritegude senise kahe üldkoosseisu asendamise erikoosseisudega ja olemasolevate kuritegude määratluste laiendamise, ka luuakse eelnõuga uus süsteem maksusüütegudes.

Eelnõuga sätestatavate muudatuste eesmärgiks on ka riigi ressursside parem kasutamine, mida ebaoluliste rikkumiste kriminaliseerimine asjatult raiskab. Seadusemuudatustega soovitakse nüüdisajastada majanduskuritegude regulatsiooni ja lahendada praktikas tekkinud karistusõiguslikke probleeme.

Eelnõu väljatöötamisse olid kaasatud Riigikohtu, Tartu Ülikooli, Eesti Autorite Ühingu, Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu, Eesti Fonogrammitootjate Ühingu, Eesti Autoriõiguse Kaitse Organisatsiooni ning Business Software Alliance’i esindajad.

Konsulteeriti ka kohtute, prokuratuuri, rahandusministeeriumi, välisministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, maksu- ja tolliameti ning kaitsepolitsei esindajatega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing