Huvitav näitus Kadriorus vene kunstnike loomingust

Tiina Kolk 26. mai 2006, 00:00

Näitus "Peterburi versus Moskva" tutvustab Vene kunsti ja vaimuelu 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi alguses, keskendudes põhiliselt kolmele suunale tolle aja vene kunstis.

Näha saab maailmakuulsa kunstirühmituse "Mir Iskusstva" esindajate loomingut, Moskva jõulist impressionistlikku maalikunsti ja imekaunist elukauget salongikunsti.

Vene kunst moodustabki suurima ja väärtuslikuma osa Kadrioru Kunstimuuseumi kollektsioonist, nendib näituse kuraator Aleksandra Murre.

"Sellel näitusel on nii igaühele arusaadavaid ja silmarõõmu pakkuvaid meistriteoseid kui ka maiuspalu kunstigurmaanidele - joonistusi ja väikegraafikat - mis võimaldab süveneda tolle perioodi vene kultuuri," märgib kuraator.

Kui rääkida tippudest, siis sellel näitusel on esindatud Kuzma Petrov-Vodkini abikaasa portree ja hilisem Samarkandi motiiv, Valentin Serovi joonistused ja maalid, Mihhail Vrubeli üks töö ajast, mil juba vaimuhaige kunstnik veel viivuks tuli pimedusest välja, Konstantin Korovini erinevate loomeperioodide maalid jmt.

"Mir Iskusstva" liikmete Euroopa-vaimustus kajastub ka nende kunstnike Peterburi imetlust väljendavates linnavaadetes, möönab Murre.

Moskva autorite impressionistlikud tööd on jõulisemad kui tuntud prantslaste omad, neis on üksjagu maalähedust ja elurõõmu. Näiteks päikeserohked K. Korovini Krimmi vaated, Stanislav Žukovski maastik või Sergei Vinogradovi nostalgiline, meeleolult Tšehhovi "Kirsiaiale" lähedane maal - elu on ilus, kuid kõik kaunis on paraku mööduv.

Kahes saalis on väljas ilus, ent elukauge salongikunst hurmavate naiste portreede ja hingestatud akadeemiliste maastikega. Vaataja ees rulluvad heroilised roosakates toonides mäed ja taevasinised Krimmi vaated, päikeses sillerdav Must meri.

Näitusega kaasneb 27. mail peetav Suur Maalilaupäev, millest osavõtjad käivad enne näitusel inspiratsiooni ammutamas ja seejärel tutvustab kunstnik Jarõna Ilo sütt ja sanviini - materjale, millega tänavu kunstihuvilised oma töid teostavad.

Maalilaupäevale võib tulla perega või üksi, sõprade või töökaaslastega. Esimese grupi registreerumine algab kell 10.30, teisel kell 14.30. Pargimaalijate piknik toimub kella 14-15.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:39
Otsi:

Ava täpsem otsing