Kaevandajad juhtisid tõusu

Peeter Teder 26. mai 2006, 00:00

Aktsiad Euroopa turgudel tõusid eile tänu optimismile, et tarbimise kasv toob kaasa suuremad kasumid. Tõusu juhtisid kaevanduskompaniide aktsiad, kerkisid ka keemiatooteid valmistavate firmade aktsiad.

Maailma suurimate kaevandusfirmade hulka kuuluva Rio Tinto aktsia kallines 2,2 protsenti, makstes 2896 penni. Maailma suurima kaevanduskompanii BHP Billitoni aktsia kosus 1 protsendi ja väärtpaber maksis 1014,5 penni.

Lehman Brothersi analüütik Christopher LaFemina ütles, et tugevad fundamentaalnäitajad ja toorainehindade ettevaatlikud prognoosid peaksid toetama praegustest hinnatasemetest kõrgemaid kaevanduskompaniide aktsiate hindu.

Keemiatoodete valmistajatest tõusis BASFi aktsia hind 1,5 protsenti ning maksis 63,90 eurot. Keemiatoodete valmistajate aktsiatel aitas kosuda alanev nafta hind, mis vähendab nende firmade toorainekulutusi.

Ka USA aktsiaturg alustas päeva tõusuga. Tõusu toetas USA sisemajanduse koguprodukti näitaja, mis lubas oletada, et firmade kasumid kasvavad ilma inflatsiooni suurendamata.

Aktsiatest olid olulisemad kerkijad eBay ja Wal-Marti aktsiad. EBay aktsia rallis 8,4 protsenti ja maksis 32,75 dollarit. Firma teatas, et sõlmis koostöölepingu USA kõige külastatavama internetiportaali Yahoo!ga. Firmad kavatsevad hakata tegema koostööd otsingumootorite, reklaami ja maksete valdkonnas.

Wal-Marti aktsia kosus 1,6 protsenti ning maksis 48,80 dollarit. Aktsial aitas kallineda Bank of America antud soovituse tõstmine "neutraalselt" tasemelt "osta" tasemele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing